București: Taxele și impozitele locale din București cresc cu 5,1% în 2023

0

​Taxele și impozitele locale din București cresc cu 5,1% din 2023, fiind indexate cu rata inflației, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul General al Municipiului București. Câteva Primării de Sector au propus majorarea impozitului pe autoturisme, dar propunerile nu au fost aprobate.

Case și blocuri de locuințe în BucureștiFoto: Hotnews

Potrivit Codului Fiscal, indexarea/majorarea trebuie aprobată până la 30 aprilie.

”Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, pentru anul 2021, rata inflaţiei este 5,1%”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, majorările adoptate sunt următoarele:

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, mai multe primării de Sector au cerut majorarea impozitelor în principal pe autoturisme, până la 50%, însă propunerile nici nu au fost supuse la vot.

Ce au cerut Sectoarele

Primăria Sectorului 1 a solicitat majorarea cu 30% a impozitului pe mijloacele de transport pentru autoturismele care folosesc combustie internă, pentru descurajarea folosirii și reducerea poluării.

Sectorul 5 a solicitat majorarea cu 50% a impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică înmatriculate stabilită pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune, pentru următoarele categorii:

a) motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1600cm3;

b) autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cm3 și 2000 cm3 inclusiv.

Sectorul 6 a cerut următoarele:

  • acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului/taxei pe cladiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datoarate de contribuabili pentu întregul an, doar pentru plățile efectuate online;
  • majorarea impozitului pe mijloacele de transport pentru categoria “motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de pînă la 1600 cm3, inclusiv”, respectiv suma de 12 lei pe 200 cm3;
  • reducerea impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride cu 50%;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *