Bulgaria: Parlamentul a aprobat posibilitatea votării atât cu buletine cât şi cu aparate de vot – International

Bulgarii pot decide începând cu următoarele alegeri dacă doresc să voteze în mod tradiţional, introducând buletinul de vot în urne, sau prin intermediul unui aparat de vot, după ce joi legea electorală a fost modificată în acest sens, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Amendamentul a fost introdus de partidul conservator populist GERB. Prin această modificare este permisă din nou recent abolita metodă de vot, prin utilizarea buletinelor tradiţionale, în paralel cu utilizarea aparatelor de vot.

Opoziţia, alcătuită din Partidul Socialist Bulgar (BSP) şi DPS (majoritar formată din etnici turci), a respins reintroducerea buletinelor de vot, invocând o posibilă falsificare a rezultatelor.

Maşinile de vot permit cetăţenilor să voteze la secţii prin apăsarea unui buton.

În Bulgaria nu este reglementat votul prin corespondenţă. În străinătate, bulgarii îşi pot exprima acest drept la ambasadă sau consulat.

Preşedintele Rumen Radev, un apropiat al taberei socialiste, s-a opus reintroducerii votului cu buletinele de vot: “Aceasta este o încercare de a menţine posibilitatea manipulării alegerilor”, a declarat şeful statului.

Potrivit sondajelor de opinie recente, GERB şi socialiştii din opoziţie sunt într-o cursă electorală strânsă.

Protestatarii care critică guvernul de la Sofia, acuzându-l de corupţie şi dependenţă de oligarhi, solicită organizarea de noi alegeri de mai bine de două luni şi susţin exprimarea votului doar cu ajutorul aparatelor de vot pentru a se evita falsificarea rezultatelor.

Următoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru martie 2021.

Cabinetul de coaliţie populist-naţionalist al premierului Boyko Borisov este la putere din 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *