Bulgaria: Sezonul turistic estival este un dezastru, susțin reprezentanții sectorului – International

“Este o himeră să credem că bulgarii pot înlocui 6 milioane de turiști care vizitează și stațiunile bulgărești de iarnă, având în vedere că și sezonul de iarnă este în pericol”, a declarat, pentru postul de televiziune bTv de la Sofia, profesorul Gheorghi Rachev, vicepreședinte al Asociației Bulgare a Agențiilor de Turism, potrivit Duma.

Potrivit acestuia, lumea nu s-a confruntat cu o astfel de situație economică. “Nu a existat un astfel de sezon, de când există turism în Bulgaria. Prăbușirea este catastrofală, dar bulgarii au făcut ce au putut – coasta Mării Negre se bucură de turiștii bulgari”, a mai spus el, însă a precizat că sezonul nu va dura până la sfârșitul lunii septembrie.

“Nu au venit britanicii, rușii, germanii, sunt de zece ori mai puțini și acest lucru se menține, potrivit datelor oficiale, până la sfârșitul lunii iunie, iar iulie și august este vârf de sezon”, a spus el. Potrivit afirmațiilor sale, chiar Grecia raportează în prezent un sezon estival dezastruos. “Tot turismul este afectat. Aceasta este o afacere economică și fiecare are dreptul să înceapă o afacere sau să o amâne”, a explicat el.

Între timp s-a anunțat faptul că litoralul bulgăresc al Mării Negre din partea de nord și-a găsit loc în secțiunea turistică a „Cărților poștale” ale Euronews. Postul prezintă un videoclip care vorbește despre numeroasele izvoare minerale din Bulgaria și posibilitatea de a practica turismul balnear. Videoclipul mai arată, de asemenea, că stațiunile de pe coasta de nord a Mării Negre este un mix de istorie și hoteluri cu un design extrem de modern, citează Rador.

La Nisipurile de Aur au început deja să se închidă hoteluri din cauza absenței turiștilor. Unele vor închide săptămâna aceasta, altele au făcut-o deja la 15 august, a declarat, pentru Travel News, Gheorghi Șerev, președinte al Uniunii Hotelierilor din stațiunea Nisipurile de Aur. Potrivit acestuia, motivul terminării mai devreme a sezonulului este legat de anularea zborurilor charter ale touroperatorilor germani cu destinația Varna. Ultimele zboruri charter cu turiști germani ale concernului DER Touristik, de care ține marele touroperator ITS, au fost la data de 18 august, scrie 24CHASA, potrivit Rador.

În prezent, în stațiune sunt în principal bulgari, români, iar de săptămâna aceasta și puțini israelieni. În opinia lui Șerev, foarte puține hoteluri vor fi deschise și în luna septembrie. Destul de multe hoteluri și localuri au rămas închise în acest sezon estival. Germania a plasat, la jumătatea lunii august, regiunile Varna și Dobrici pe lista roșie de călătorii pentru cetățenii ei. Măsura a afectat stațiunile Nisipurile de Aur, Sf. Constatin și Elena și Albena.

Regiunea Varna a fost scoasă de pe listă, începând cu data de 23 august, dar deja sunt sistate zborurile. Programul de zboruri charter, prin care sunt aduși turiști în cele trei stațiuni, a fost sistat cu o lună înainte de termen.

Deocamdată, situația la Sunny Beach este mai bună, cu toate că 70% dintre hotelurile de acolo nici măcar nu au deschis anul acesta. Hotelurile deschise în Sunny Beach vor continua să primească turiști până la data de 10 septembrie, a spus Elena Ivanova, vicepreședintele Uniunii Proprietatilor din stațiune.

Sunt așteptați și turiști bulgari, în preajma zilelor de sărbătoare din luna septembrie. În prezent, în afara de bulgari, cei mai mulți turiști sunt din România, Germania, Polonia și Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *