Bursele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Bursa de la Londra, Foto: Jeanette Teare / Alamy / Profimedia Images

Bursa de la Londra, Foto: Jeanette Teare / Alamy / Profimedia Images

Bursele europene au încheiat în scădere puternică luni, penalizate, la fel ca restul piețelor de acțiuni din lume, de temerile privind recesiunea din Statele Unite, potrivit AFP.

Bursa de la Paris a pierdut 1,42%, coborând la 7.148,99 puncte, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii noiembrie.

Londra a pierdut 2,04%, Frankfurt 1,82% și Milano 2,27%. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 2,17%.

Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

Recapitularea evenimentelor de până acum:

  • Bursele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA
  • Bursele lumii sunt luni în majoritatea lor în „zona roșie” în condițiile în care s-au amplificat vânzările de acțiuni începute săptămâna trecută provocate de teama de o recesiune în SUA.
  • Bursa japoneză a avut cea mai mare prăbușire zilnică de după Black Monday („Lunea Neagră”) 1987, indicele Nikei căzând cu peste 12%. De consemnat că amplitudinea scăderii a fost la un moment dat în timpul ședinței de tranzacționare chiar mai mare decât cea din 1987, piețele financiare au fost lovite de o altă prăbușire neașteptată ce a șters peste 1.700 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor de pe piețele lumii.
  • Mai multe alte burse asiatice au consemnat și ele corecții mari, doar cea chineză fiind ușor pe plus datorită unor date interne optimiste.
  • Yenul a urcat până la maximul ultimelor luni, investitorii continuând să reacționeze la decizia-surpriză a Băncii Japoniei de a majora dobânzile. Asta a lovit în investitorii „carry trade”, cei care se împrumutau ieftin în yeni și apoi investeau în alte locuri în active cu randamente mai mari.
  • Wall Street-ul se pregătește și el de un plonjeu în „zona roșie”, cotațiile futures indicând că urmează o scădere de cel puțin câteva procente.
spot_imgspot_img