Canada a evacuat aproape 1.000 de afgani în condiţii ”haotice” – International

0

Canada a evacuat aproape 1.000 de cetăţeni afgani din ţara lor, au declarat sâmbătă înalţi oficiali ai guvernului canadian, indicând situaţia periculoasă din jurul aeroportului din Kabul, relatează AFP și Agerpres. “Până în prezent, am evacuat aproape 1.000 de cetăţeni afgani care riscau represalii pentru activitatea lor cu Canada şi ţările aliate”, au afirmat sursele citate în cadrul unei conferinţe de presă. Nu toate persoanele evacuate vor fi primite în Canada. Aproape 800 de afgani au ajuns în Canada în cadrul unui nou program special de imigrare, au indicat sursele citate. Autorităţile canadiene au primit în jur de 6.000 de cereri, dintre care aproape jumătate au fost procesate şi aprobate. Canada s-a angajat recent să primească 20.000 de refugiaţi afgani în cadrul acestui program.

”Condiţiile de pe teren sunt precare, haotice şi fără speranţă”, au subliniat oficialii canadieni, referindu-se la o ”misiune periculoasă”.

”Situaţia este haotică şi fără speranţă atât în interiorul, cât şi în afara aeroportului în acest moment”, au precizat ei. ”Simplu fapt de a ajunge la aeroport este extrem de periculos”, au admis sursele citate.

Canada a reluat joi zborurile spre Kabul prin trimiterea a două avioane militare, pentru prima dată de la capturarea capitalei afgane de către talibani.

Sâmbătă, ambasada SUA în Afganistan le-a cerut cetăţenilor americani să evite deplasarea spre aeroportul din Kabul din cauza ”ameninţărilor potenţiale la adresa securităţii”.

Operaţiunea gigantică de evacuare din capitala afgană este ”una dintre cele mai dificile din istorie”, potrivit preşedintelui american Joe Biden. SUA au anunţat că au evacuat în jur de 17.000 de persoane din 14 august

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *