Cand devine necesar sa fie utilizate elementele de sprijinire excavatie?

In anumite situatii, atunci cand se doreste realizarea anumitor constructii, este necesar sa se utilizeze anumite elemente de sprijinire excavatie. Acestea isi dovedesc cu adevarat eficienta in cazul parcarilor subterane, a subsolurilor, statiilor subterane de pompare sau a fundatiilor. Aceste elemente poarta numele de palplanse si sunt realizate din lemn sau profile metalice speciale. 

Ce sunt palplansele? 

Palplansele sunt acele elemente ce sunt absolut necesare in cazul in care se realizeaza sapaturi adanci, sub nivelul apelor freatice, avand rolul de a sprijini peretii excavatiei, dar si pentru a nu permite infiltrarea apei in noua constructie.

Aceste elemente de sprijinire excavatie pot fi confectionate din diverse materiale, fie din plastic, din metal sau din beton armat, fiecare dintre acestea fiind utilizate in cazuri diferite.

Unele dintre cele mai utilizate tipuri de palplanse sunt cele din metal, ele fiind ideale pentru atunci cand sunt realizate sapaturi adanci. Aceste palplanse sunt introduse prin batere sau vibrare, astfel incat sa se poata forma un perete vertical impermeabil.

elemente de sprijinire excavatie

Aceste palplanse trebuie introduse de-a lungul excavatiei, pana la adancimea necesara, astfel incat sa poata forma un sprijin temporar sau permanent, iar in cazul in care este necesar, pot fi utilizate ancore pentru sustinerea laterala.

Totusi, exista si anumite situatii cand in momentul in care aceste palplanse sunt introduse in pamant, nu poate fi realizata impermeabilizarea, caci nu pot fi etansate intr-un mod corespunzator rosturile.

La cine apelezi pentru aceste elemente de sprijinire excavatie? 

Una dintre firmele cele mai recunoscute pe piata pentru furnizarea si instalarea acestor elemente de sprijinire excavatie este grupul Terratest. 

Terratest este o firma cu renume pe piata mondiala, cu o vechime de peste 60 de ani si se ocupa de o gama foarte mare de lucrari de excavare, forare sau imbunatatire a terenului.

Datorita echipei de profesionisti, firma poate oferi cele mai bune solutii, indiferent de natura proiectului geotehnic.

Grupul Terratest este cea mai in masura sa ofere servicii profesionale de natura geotehnica si solutii personalizate, respectand legile in vigoare, dar tinand cont si de toate cerintele clientilor.

Ce dezavantaje prezinta aceste elemente de sprijinire excavatie?

Pentru a putea utiliza palplansele, in special in zonele urbane aglomerate, exista anumite situatii cand trebuie acordata o atentie sporita, si anume:

  • In momentul in care aceste elemente de sprijinire excavatie, palplansele, sunt introduse in adancime, se vor produce anumite vibratii care se propaga in zonele alaturate, acestea afectand cladirile sau constructiile.
  • Un alt dezavantaj al acestor palplanse este zgomotul pe care ele il produc in momentul in care ele sunt introduse in excavatie, acesta putand depasi cu mult limitele admise, iar astfel poa fi mentionate ca si factori de poluare sonora. 
  • In cazul in care rosturile sunt realizate intr-un mod necorespunzator, poate sa apara situatia in care, datorita unui aflux de apa, sa fie antrenate particule de pamant din exterior.
  • In cazul in care este vorba despre o lucrare de sprijinire excavatie temporar, in cazul in care sunt extrase aceste palplanse, pot aparea anumite goluri in teren, sub constructia existenta. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *