Când este timpul să înlocuiești gardul? 5 semne

Majoritatea amenajărilor au o anumită durată de viață, iar în cazul celor exterioare vorbim despre o expunere constantă la un mediu destul de solicitant. Gardul, ca element de împrejmuire și delimitare, reprezintă un element deosebit de rezistent, însă el poate necesita uneori înlocuire. Află când este cel mai bun moment pentru înlocuirea gardului și care sunt opțiunile pe care le poți alege pentru acesta.
Deteriorări vizibile la nivelul suprafeței
Atunci când suprafața unui gard este deteriorată, riscul de cedare al acestuia este mai mare. În plus trebuie să te preocupe și aspectul estetic, pentru că gardul este practic zona de intrare în gospodăria ta. Vei vedea că există o gamă diversificată de modele de plasă sudată cu ajutorul căreia poți să-ți construiești un gard care să fie deopotrivă rezistent și estetic.
Plasa sudată este un material pe care îl poți utiliza cu ușurință pentru o multitudine de aplicații, iar pentru realizarea gardurilor vei avea nevoie de asemenea și de stâlpi de gard, pe care îi poți realiza din țeavă metalică.
De asemenea, poți opta pentru un gard din lemn, din beton sau fier forjat sau poți alege celebrele deja gabioane pentru împrejmuire.
Deformări evidente sau flambaj
În cazul gardurilor foarte înalte sau în situațiile în care solul prezintă particule necoezive, cauzând forfecarea suprafețelor de teren, vorbim despre situații critice deja la nivelul gardurilor.Acestea se vor deforma sau vor flamba ca urmare a pierderii stabilității, iar acest lucru trebuie stopat din timp.
Este nevoie să asiguri stabilitatea gardului dacă observi abateri sau deviații la nivel de planeitate, fără să lași gardul să flambeze. Verificările periodice la nivelul gardului ar trebui să te ajute să prevezi anumite probleme și să adopți la timp măsurile necesare de reparare.
Infiltrații la nivelul fundației
La gardurile care au fundație din beton, principala problemă care poate apărea ține de infiltrarea apei. Apa poate urca în capilaritatea betonului și poate afecta structura în două moduri.
Pe de o parte apa din structura de beton va fi supusă ciclurilor de îngheț-dezgheț repetate, iar acest lucru contribuie la slăbirea rezistenței structurii, iar al doilea context este cel în care apa ajunge la armătură și provoacă ruginirea acesteia.
Pentru a preveni ambele situații și pentru a proteja fundația gardului se recomandă hidroizolarea zonelor în contact cu solul, pentru aceasta putând fi folosite membranele speciale de hidroizolare sau bitumul.
Necesitatea înnoirii aspectului
Uneori, atunci când aspectul gardului nu mai este potrivit, una dintre soluții este înlocuirea acestuia. Dacă gardul are deja o anumită vechime, chiar dacă a fost întreținut de-a lungul timpului, atunci poți opta pentru schimbarea acestuia.
Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru modele moderne de garduri, care să schimbe în totalitate aspectul proprietății tale. Vei vedea că există multe opțiuni din care poți alege, de la garduri din plasă sudată la garduri din fier forjat, lemn, tablă sau policarbonat.
Trecerea timpului
Uneori știi pur și simplu că un gard necesită a fi schimbat. În funcție de tipul materialelor din care este realizat, un gard are o anumită durată de viață, iar cunoscând acest lucru îți va fi ușor să știi când un gard trebuie schimbat.
Spre exemplu, gardurile din plasă sudată au o durată foarte mare de viață, pot fi vopsite și curățate cu ușurință, gardurile din lemn au o rezistență de câțiva ani (7-8 ani), însă sunt sensibile la intemperii și la carii, iar gardurile din tablă au circa 2-5 ani durată de viață, deoarece ruginesc repede, ca urmare a expunerii la condiții meteo. Chiar și tratate pe suprafață anticoroziv, gardurile din tablă tot vor avea nevoie de schimbare periodică.
Știind aceste lucruri despre fiecare tip de gard îți va fi ușor să înțelegi când trebuie să îl schimbi și care sunt opțiunile tale. Preocupă-te de calitatea gardului și de materialele folosite, pentru că acestea îți vor oferi de fapt durabilitatea și rezistența în timp a structurilor.