Când sunt necesare cadastrul, intabularea și actualizarea documentației cadastrale?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cadastrul și intabularea sunt două operațiuni obligatorii și se realizează concomitent. Pe de o parte, noțiunea de cadastru înglobează proceduri de identificare, măsurare și descriere a unor proprietăți, iar intabularea presupune înscrierea imobilului în Cartea Funciară.  

Când se fac cadastrul și intabularea?

Cadastrul și intabularea nu se fac separat și sunt necesare în situațiile în care dorești să înstrăinezi un imobil (casă, apartament, teren) prin donație, schimb sau contract de vânzare-cumpărare. De asemenea, ai nevoie de cadastru șiu atunci când faci un credit ipotecar și garantezi cu proprietarea respectivă. Inclusiv atunci când moștenești un imobil trebuie să verifici ca acesta să fie înscris în cartea funciară.

Atunci când cumperi o proprietate, procedura de cadastru îți clarifică statutul de proprietar, iar în lipsa acestuia, tranzacția poate fi contestată pe plan juridic. Dacă imobilul tău are deja cadastru dar intenționezi să faci modificări la nivel de structură și/sau suprafață (cum ar fi ridicarea unui etaj) este nevoie de actualizarea cadastrului pentru ca datele din documentația cadastrală să corespundă cu realitatea.

În calitate de proprietar al imobilului, îți revine sarcina de a obține documentele necesare pentru procedurile de cadastru și intabulare, iar firma cadastru se ocupă de elaborarea documentației și de restul operațiunii.

De ce ai nevoie de serviciile unei firme de cadastru?

Dacă planifici un nou proiect de construcții, vei avea nevoie de servicii de cadastru și topografie pe parcursul lucrării pentru a te asigura că este respectată legislația în vigoare privind construcțiile și pentru a evita situațiile care pot genera costuri suplimentare, întârzieri în finalizarea proiectului sau probleme de ordin juridic.

Cele mai frecvente probleme întâlnite atunci când lucrarea se desfășoară în absența unui cadastrist și topograf sunt amplasarea necorespunzătoare pe teren a construcției, ceea ce poate duce în final la imposibilitatea de a o înregistra. O altă situație neplăcută este cea în care conturul construcției depășește dimensiunile autorizate, ceea ce va duce în egală măsură la probleme de intabulare a imobilului.

Ecad este o firmă de cadastru și topografie care asigură servicii profesionale și utilizează tehnologii avansate din domeniul vizat. Colaborarea cu o firmă specializată eficientizează și accelerează procedurile de cadastru și intabulare în situațiile în care aceste operațiuni sunt necesare, cum ar fi pentru vânzarea unui apartament.

Când trebuie actualizată documentația cadastrală?

Dacă ai deja documentație cadastrală pentru imobilul tău, există și situații în care trebuie să o actualizezi. Este vorba despre modificările de structură și suprafață pe care intenționezi să le implementezi, precum și modificarea adresei sau a limitelor. De exemplu, dacă ai o casă și vrei să demolezi o parte din ea sau să mai ridici un etaj, documentația cadastrală pe care o deții nu va mai fi de actualitate, deci se impune o actualizare a acesteia.

Actualizarea documentației cadastrale este necesară pentru a reflecta realitatea din teren. Alte contexte în care informațiile din documentația aferentă trebuie reînnoite sunt modificarea categoriei de folosință a imobilului, privatizarea, darea în arendă sau vânzarea silită.  

Prin urmare, serviciile unei firme de cadastru sunt necesare în mai multe situații, precum actualizarea documentației cadastrale sau constituirea acesteia în momentul pregătirii unui proiect imobiliar, iar Ecad este o firmă care asigură servicii profesionale în acest sens.

spot_imgspot_img