Care ar fi un calendar realist pentru aderarea României la Schengen? Răspunsul ministrului grec pentru migrație, aflat la București

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul grec pentru Migraţie şi Azil, Notis Mitarachi, spune că „este foarte dificil în acest stadiu” să fie avansat un calendar privind aderarea României la Schengen, dar că speră ca în 2023 „să fie rezolvată criza”. Oficialul grec a făcut aceste declarații la București, după ce săptămâna trecută a lansat o iniţiativă de susţinere a aderării României şi Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

Spațiul SchengenFoto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com

Întrebat, într-un interviu pentru Agerpres, care ar fi un calendar realist pentru o nouă extindere a spaţiului Schengen, ministrul grec a spus că „în primul rând trebuie să ne punem de acord asupra paşilor concreţi care trebuie făcuţi pentru ca Austria şi Olanda să renunţe la veto-ul lor”. În acest sens, în săptămânile următoare vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale, a precizat el.

  • „Sperăm să facem un anunţ la Consiliul informal (Justiţie şi Afaceri Interne – n.r.) de la Stockholm despre paşii pe care i-am făcut până acum.
  • Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023”, a spus Mitarachi.

El a afirmat că o decuplare a României şi Bulgariei în procesul de aderare la Schengen „ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic”:

  • „Ar însemna că ar exista o frontieră Schengen ridicată între Bulgaria şi România pentru o scurtă perioadă de timp.
  • Ar fi enorm de complicat, întrucât ar fi necesară o reproiectare a întregului proces Schengen pentru Bulgaria şi România”.

Notis Mitarachi a mai spus că înţelege că există preocupări în plus referitoare la Bulgaria, „dar acestea trebuie să fie rezolvate şi ele sunt rezolvate de Comisia Europeană, prin producerea documentaţiei necesare privind aplicarea principiilor statului de drept în toate statele membre UE”.

„Aşadar, cred că progrese s-ar putea înregistra şi în cazul Ţărilor de Jos şi ar urma să mă întâlnesc cu omologul meu olandez în curând”, a afirmat ministrul grec.

Întrebat ce ar însemna ca România şi Bulgaria să nu adere nici în acest an la spaţiul Schengen, în contextul în care declaraţiile şefilor instituţiilor UE au creat din nou un orizont de aşteptare în acest sens, el a spus că „ar fi foarte negativ pentru însăşi zona Schengen”.

„Cred că faptul că ne-am confruntat cu provocări de-a lungul anilor, nu doar în privinţa migraţiei, face necesară mai multă Europă, face necesară mai multă cooperare instituţională şi structurală şi absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi”, a mai spus ministrul grec pentru Migraţie şi Azil.

Inițiativă a Greciei pentru extinderea Spațiului Schengen cu Bulgaria și România

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a fost primit în urmă cu o săptămână la Viena de către cancelarul austriac Karl Nehammer, după ce s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner.

Potrivit unui comunicat dat publicității în acest sens, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen, a scris Naftemporiki, citat de Rador.

  • „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București.
  • Exista probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”, a declarat Notis Mitarakis.

Luni, oficialul grec a fost și la Sofia.

  • „Această extindere (a Spaţiului Schengen – n.red.) va avea beneficii directe pentru întreaga Uniune Europeană, dar în special pentru Grecia, pentru că acum vom fi conectaţi rutier, în interiorul spaţiului Schengen, cu restul statelor membre ale UE, cu tot ceea ce implică aceasta pentru transportul comercial, dar şi pentru turism.
  • Însă, dincolo de rezultatele practice, extinderea spaţiului Schengen va trimite şi un semnal de unitate şi tărie a UE într-o perioadă în care continentul nostru este pus la încercare de cel mai mare conflict militar de după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat Miratachi, în într-o conferință de presă comună cu ministrul de interne şi vicepremier bulgar Ivan Demergiev.

La rândul său, ministrul bulgar de Interne s-a declarat optimist că Bulgaria va adera la Spaţiul Schengen în prima jumătate a anului 2023.

spot_img