Care este cea mai bună cărămidă pentru construirea unei case

Casele durabile au în comun o proiectare și o execuție foarte bună, însă de asemenea și materialele de construcții joacă un rol foarte important. Cărămida rămâne în continuare unul dintre cele mai bune materiale de construcții, însă performanțele clădirii depind foarte mult și de tipul cărămizii. Iată care sunt cele mai bune tipuri de cărămidă pe care le poți folosi pentru a obține case sigure și durabile. 

Cărămida plină

Cărămida plină este un material deosebit de util și de rezistent, fiind realizat complet din elemente naturale (argilă arsă). Este cunoscut deja faptul că pentru cea mai mare parte a încărcărilor caramida plina cel mai potrivit material, cu accent îndeosebi pe rezistența seismică, acolo unde cărămida excelează din acest punct de vedere. Cărămida plină aduce următoarele avantaje:

Rezistență sporită la cutremure

Cărămida plină, prin dispunerea sub formă țesută, reușește să monolitizeze elementele de construcții, păstrând astfel unitatea elementului chiar și în condiții dificile de încărcare. În cazul seismelor, spre exemplu, vom vedea că în cazul cărămizii pline dispunerea fisurilor este în X, de la un capăt al camerei la celălalt, pe diagonală. Totuși, zidăria de cărămidă este atât de rezistentă încât nu permite cedarea elementelor, iar mortarul (liantul) joacă un rol foarte important în acest sens. 

Rezistență la șocuri mecanice

Este foarte dificil să demolezi un perete de cărămidă, în special datorită faptului că mortarul monolitizează întreaga structură, dar și pentru că argila prin ardere se transformă într-un conglomerat foarte puternic. Astfel, cărămida rezistă foarte bine la compresiune și la șocuri mecanice, fiind astfel unul dintre cele mai rezistente materiale. 

Rezistență la umiditate și temperaturi scăzute

Locuințele realizate din cărămidă plină sunt cunoscute pentru capacitatea foarte bună de a izola termic. Casele din cărămidă sunt călduroase iarna și răcoroase vara și nu înregistrează pierderi mari de căldură la nivelul punților termice. Chiar și în aceste condiții însă este nevoie de dispunerea unui strat de izolare care să ajute la protejarea perfectă a locuinței și la păstrarea unui ambient cât mai plăcut la interior.

Economii la facturile de întreținere

Cărămida plină este un material economic și durabil, iar faptul că nu are goluri reprezintă un atu puternic. Prețul cărămizii este destul de ridicat, însă la nivel de investiție această alegere este una foarte bună, deoarece nu va trebui să faci reparații continue la nivelul structurii, nu va trebui să investești în sisteme performante de încălzire și nici nu va trebui să îți faci griji cu privire la rezistență.

Cărămida cu goluri 

Cărămida cu goluri este o structură economică prin prisma faptului că îți permite o compartimentare eficientă a locuinței, spre deosebire de alte materiale și nici nu vei avea nevoie de o armare suplimentară a clădirii. De asemenea, lucrările de realizare a construcțiilor din cărămidă cu goluri pot fi făcute în regie proprie, fără a fi nevoie de echipe specializate care să te ajute la montaj.

Cărămida cu goluri poate fi folosită însă cu precădere doar în cadrul proiectelor de compartimentare și mai puțin în zona de realizarea a elementelor structurale, în mare parte din cauza golurilor care crează slăbiri la nivelul structurii. Aceleași goluri sunt însă deosebit de bune pentru a crea structuri ușoare de compartimentare, deoarece acestea nu încarcă suplimentar clădirea, la fel ca și în cazul blocurilor BCA.

Cărămida este un material folosit încă din cele mai vechi timpuri, iar utilitatea ei se păstrează până în ziua de astăzi. Casele realizate din cărămidă sunt cu siguranță cele mai durabile și sigure, însă nici aspectul estetic nu este uitat. Frumoase, elegante și eficiente, casele din cărămidă îți oferă întregul confort pe care ai putea să ți-l dorești de la o locuință. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *