Care sunt cele mai bune carti pentru copii mici

Diversitatea cartilor pentru copii este astazi coplesitoare si, in ciuda acestui lucru (sau poate din acest motiv ), de multe ori, parintii nu stiu ce sa aleaga. Asadar, astazi ne intrebam care sunt cele mai bune carti pentru copii mici?

Daca am un copil sub varsta de un an, ce este potrivit pentru el? Si de la douasprezece luni? Se schimba subiectele sau tipurile de carti recomandate cand copiii incep sa citeasca? Vom oferi un raspuns la toate acestea, sperand sa va inspiram pentru urmatoarele carti impartasite celor mici.

Lectura este fundamentul tuturor invatare si copiii care cresc in sus intr – un mediu care favorizeaza dragostea lor de lectura de multe ori sa dobandeasca mai usor competente adecvate de citire.

Pentru ca un student sa invete sa citeasca pentru sine si sa se bucure de procesul de invatare, este important sa-si dezvolte vocabularul si memoria . Ambele elemente va vor ajuta sa desenati scenele pe care le auziti in minte si sa va intrebati cum va continua povestea, ceea ce va va ajuta sa va cresteti concentrarea si interesul pentru a invata sa cititi.

Prioritizarea lecturii si a intelegerii lecturii este cea mai eficienta metoda de imbunatatire la toate subiectii. Ministerul Educatiei a petrecut ani de zile diseminand studii care cuantifica relatia dintre obiceiurile de lectura si performantele scolare si in toate acestea se constata ca elevii care citesc cel mai mult sunt cei care obtin note mai bune .

Individualizarea invatarii cititului

Programul de citire Kumon este mult mai mult decat sa inveti sa citesti: invata sa citesti individual, deoarece fiecare copil este o lume si evolueaza diferit. Elevul invata sa citeasca cu unitati cu sens (cuvinte si propozitii) si sustinut de ilustratii care le permit sa invete singuri. Din acest motiv, o lectura silabica lipsita de sens nu este dezvoltata, dar din prima clipa se cauta ca copilul sa inteleaga ceea ce citeste.

Ce ar trebui sa se ia in considerare la alegerea unei carti? Primul lucru este sa recomandam o carte in functie de nivelul competentei de citire a fiecarui copil . Nu este necesar sa respectam indicatiile generale de tipul „De la 6 ani” sau „Recomandat pentru anul III de Primar”. Totul depinde de competenta de citire a fiecaruia si de interesul pe care fiecare carte il trezeste in el. Vezi lista cu carti adolescenti – cele mai populare povesti si romane pentru toate varstele.

Din acest motiv, programul de citire nu este programat in functie de varsta, iar ghidul de bibliografie recomandat de Kumon ofera 390 de recomandari clasificate in functie de citire. Include carti de diferite tipuri: pentru a citi cu voce tare, pentru a incepe sa cititi singur, pentru a citi mai fluent, pentru a citi noi genuri si pentru cititori mari.

  • Primele carti pentru copii. Copiii cu varste intre 0 si 2 ani invata foarte repede cuvinte noi. Cartile trebuie alese in functie de interesele si maturitatea copilului, respectand bine ceea ce arata interesul sau ceea ce stie sa faca la un moment dat.
  • Carti ilustrate cu repetari. Cand cititi cu voce tare, este mai bine sa incepeti cu carti cu continut usor de inteles, dezvoltare previzibila de povesti si repetari.
  • Cartile ilustrate cu o naratiune mai complexa se caracterizeaza prin realizarea unui personaj cu care copiii simpatizeaza.
  • Pentru a va indrepta catre carti mai putin ilustrate si a incepe sa cititi carti cu mai mult text , ideal este sa alegeti lucrari usor de citit si sa aiba un numar de cuvinte pe pagina similar cu cel al unei carti ilustrate.
  • Carti de mai multe tipuri. Copiii familiarizati cu cartile de imagine sunt adesea reticenti in a citi carti cu mai mult text. In acest fel, se realizeaza progrese catre carti cu o dimensiune de font mai mica si mai multe pagini , ceea ce creste volumul de text citit. In aceasta etapa, ei sunt prinsi de lucrari care descriu viata copiilor, in care pot citi despre diferite personaje ale varstei lor , se pot identifica cu ei si pot vedea comportamente reflectate ale lor sau ale prietenilor lor. De asemenea, este in aceasta faza cand manifesta un interes special pentru biografiide oameni celebri, inventatori, oameni de stiinta sau artisti din toate epocile. Acesta este motivul pentru care multi copii citesc adesea mai multe carti cand descopera biografii. O alta tendinta tipica acestei etape este sa fii pasionat de citirea colectiilor si seriilor care sunt la moda la acea vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *