Carti SF pentru adulti

Science-fictionul pentru adulti este unul dintre fictiunile cele mai pline de actiune care exista. Aproape fiecare din aceasta lista este o calatorie salbatica printr-o lume noua si interesanta, indiferent daca acesta va fi viitorul distopic al lumii noastre, la fel ca in Jocurile Foamei mereu populare, trecutul indepartat vazut in istoria alternativa a lui Westerfeld, epopeea Leviathan sau planetele indepartate ca peisajul cartii Dune a lui Frank Herbert. Asta nu inseamna ca aceste carti sunt pur si simplu carti straluctioare de actiune cu floricele. Multe dintre aceste romane abordeaza unele aspecte surprinzator de profunde.

Programul de Suzanne Young este o poveste captivanta emotionanta despre puterea memoriei si etica manipularii acestor amintiri.

Daruitorul se ocupa de pretul pe care il costa o societate utopica; House of the Scorpion vorbeste despre etica clonarii.

Protagonistii Science-Fictionului pentru adulti se confrunta si cu cote incredibile, fie ca supravietuiesc unei invazii extraterestre precum Cassie in The 5th Wave sau lupta impotriva unui guvern corupt, asa cum se vede in Unwind, sau chiar incearca sa-si aminteasca cine sunt precum Jenna in Adoratia lui Jenna Fox (vezi cele mai bune carti SF pe Foxi.ro).

Ready Player One – Ernest Cline

Un omagiu uimitor adus culturii pop si a jocurilor video din anii 80, Ready Player One este un SF incredibil de distopic. Pe scurt, este minunat. Actiunea fiind setata in anul 2044, cea mai mare parte a lumii este intr-o situatie dificila, iar toata lumea gaseste consolare in lumea virtuala, OASIS, creata de catre tehno-geniul si zeul tocilarilor, James Halliday.

Halliday a murit, lasand o comoara prin lumea sa virtuala precum ultima sa vointa si testamentul. De-a lungul OASIS-ului, grupurile numite pistoleri aduna cunostintele despre detaliile geeky din anii 80, care le vor permite sa dobandeasca marea avere a lui Halliday si controlul asupra OASIS. Apare Wade Watts, un pistolar adolescent care tocmai a descoperit primul sau indiciu. Ready Player One il urmareste pe Wade atat in lumea virtuala cat si in cea reala, in timp ce rezolva ghicitorile si puzzle-urile cautarii lui Halliday, dar nu este singur.

Ender’s Game – Orson Scott Card

Primul din Ender Quintet, Ender’s Game a obtinut o multime de premii de cand a fost publicata pentru prima data in 1985. A castigat premiul Nebula in 1985, iar premiul Hugo in 1986. Continuarea sa, Speaker for the Dead a castigat si cele doua premii, facand ca Orson Scott sa fie singurul autor care a castigat aceste premii in ani consecutivi. Recent, a fost adaptat intr-un film cu Harrison Ford, Ben Kingsley si Asa Butterfield.

Ender’s Game este povestea lui Ender Wiggins, care este trimis in spatiu pentru a urma scoala de lupta la varsta de sase ani. Pamantul se pregateste pentru o a treia invazie de extraterestrii cunoscuti in mod popular sub numele de buggerii.

Dune – Frank Herbert

Prima din cele mai lungi si deseori adaptate Dune Chronicles, Dune a castigat ambele premii, atat Nebula cat si premiul Hugo. In inima sa, Dune este povestea tanarului instarit Paul Atreides a carui familie se muta pe planeta desertului Arrakis pentru a recolta melanjul, un condiment care este cel mai ravnit lucru din univers.

House of The Scorpion – Nancy Farmer

Castigator al premiului national de carte din 2002, precum si al unei carti de onoare, Printz si Newbery in 2003, House of the Scorpion are o multime de aclamari literare pentru un roman de stiinta. Aceasta aventura futurista abordeaza unele probleme morale grele, dar nu se dovedeste niciodata la fel de didactica. Matt Alarcan a trait in izolare pe mosia lordului drogurilor El Patron, nestiind nimic din lumea exterioara pana cand nu o va intalni pe Maria.

Jocurile Foamei – Suzanne Collins

Distopia care le-a pornit pe toate … ei bine, nu chiar, dar trilogia premiata cu Rata de Aur a lui Collins a starnit un interes reinnoit pentru subgenul distopic al sci-fi-ului, in special in randul adultilor. Trilogia este in proces de a fi adaptata pentru marele ecran, avand deja doua filme de succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *