Cartile copilariei – Legendele Olimpului de Alexandru Mitru


            Legendele Olimpului scrisă de Alexandru Mitru prezintă faptele legendare ale unor personaje din mitologia greacă; personaje apărute în urma umanizării fenomenelor naturii. Opera este structurată în două volume, „Zeii” și „Eroii”, fiecare purtând cu sine povești uluitoare despre zei nemuritori, monștri înspăimântători și eroi curajoși. În anul 1972, Legendele Olimpului de Alexandru Mitru primește premiul „Ion Creangă” din partea Academiei Republicii Socialiste România, după ce lucrarea a fost atent analizată la secția de literatură și artă, aflată sub președinția lui Alexandru Al. Philippide.

            În primul volum, se prezintă geneza și condiția zeilor, se oferă informații despre vechea Grecie, luptele dintre titani și zei. Inițial, întreaga lume era un haos din care s-a desprins pământul, reprezentat de Zeița Gheea, care s-a unit cu cerul înalt și plin de stele, denumit Uranus. Dragostea lor a dat naștere titanilor (Oceanul, Cronos), ciclopilor, centimanilor, cât și altor progenituri ”hidoase și îngrozitoare”. Zeul Uranus, având darul vederii, află că va fi detronat de către unul dintre fii săi; situație ce are drept rezultat condamnarea și închiderea lor în Tartar. Zeița nu poate să îngăduie continuitatea acțiunilor lui, fapt pentru care inițiază lupta dintre Zeul Uranus și fiul care are curajul de a-l înfrunta, Cronos.  

            Ajuns la putere și speriat de blestemul Zeului înfrânt, Cronos repetă greșeala acestuia, alegând varianta de a-și mânca proprii fii, ca mai apoi soția sa, Reea, să încalce porunca dată și să-și ascundă unicul prunc ce a scăpat de soarta celorlalți. Copilul născut cu ajutorul Zeiței Gheea este crescut în Creta de un neam de semizei și două nimfe. Astfel, existența lui Zeus reprezintă primul pas către împlinirea blestemului Zeului Uranus.

            Ajutat de Zeița Metiș, Zeus primește licoarea care îi va elibera pe frații și surorile din pântecul lui Cronos. După ce-l învinge pe Cronos, Zeus este pregătit de lupta cu titanii. Adunându-și o mică armată Zeus se împlică activ în luptă, unde arunca tunete cumplite. Pământul arde, pădurile sunt preschimbate în tăciuni și Oceanul ajunge sub stăpânirea focului. În cele din urmă, titanii sunt înfrânți, iar Zeus devine noul stăpân, conducând ținuturile împreună cu frații și surorile sale.

            Zeus rămâne în cer, Poseidon ajunge țărmuitorul apelor, Hades se refugiază în ținuturile subterane, Hestia primește focul, Demetra devine cârmuitoarea holdelor bogate și livezilor roditoare, iar Hera devine soția lui Zeus.

            În volumul doi, „Eroii”, este prezentată povestea lui Perseu, fiul lui Zeus și Danaei. Nevoit să plece pe urmele gorgonelor, creaturi înspăimântătoare, cu brațe lungi, gheare tăioase, aripi de aur și șerpi în creștet, Perseu primește ajutor din partea lui Hermes, protecția Atenei și îndrumarea a trei vrăjitoare puternice.  După uciderea Meduzei, Peseu călătorește prin văzduh unde întâlnește o tânără condamnată la moarte. Aflându-i povestea, decide să-i salveze viața și s-o ia de soție, intervenind astfel peste porunca lui Zeus, aceea ca Andromeda să fie răpusă.

            Zeus dorește pedepsirea celor doi, dar își amintestea profeția spusă de Zeul Uranus, aceea că fiul ce se va naște din speșa lui Peseu, Heracle, va fi cel mai mare erou ce va lupta cu giganții într-o vestită bătălie, salvându-i viața. Traiul lui Heracle va fi tumultos, primejdiile nu vor înceta să apară, răzbunarea lui Hera îl va urmări în permanență, dar, în ciuda tuturor, bătăliile pe care va fi nevoit să le înfrunte îi vor aduce recunoașterea binemeritată.

            Alexandru Mitru a fost un prozator român, autor de literatură pentru copii și tineret. A debutat în anul 1932, cu nuvela Păpușa (denumită mai apoi Joc). S-a remarcat în lumea literară prin publicarea cărții Legendele Olimpului, structurată în două părți: „Zeii” (volum ce descrie panteonul grecesc) și „Eroii” (volum unde se relatează biografiile eroilor legendari).

            O altă lucrare importantă scrisă de Alexandru Mitru este „Din marile legende ale lumii”, o antologie din miturile celebre ale omenirii, unde se prezintă diverse povești (a lui Tristan și a Isoldei, povestea lui Rodrigo Diaz de Bivar, cât și povestirea uneia dintre cele mai cunoscute și analizate teme, epopeea viteazului Ghilgames).

            Autorul a mai publicat: „Povești despre Păcală și Tăndală”, „Căciula fermecată”, „Povestea ielelor”, ”Supărarea lui Dincă”, „Inima mamei”, ”Copiii muntelui de aur”, ”În țara legendelor”, ”Povești cu talc”, ”Isprăviile viteazului Heracle”, ”Nemaipomenitele aventuri ale lui Pinocchio, năzdrăvanul prichindel de lemn”, „Craiova în legende și povestiri”, „Vulturii de foc”, „Legendă valahă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *