Încălzirea globală crește concentrația de poluanți în râuri, dar același fenomen stimulează și populațiile de castori din vestul Statelor Unite, ale căror baraje îmbunătățesc calitatea apei, potrivit unui studiu publicat marți, scrie AFP.
CastorFoto: Cristian Mititelu Răileanu/WWF
Concluzia, publicată în revista Nature Communications de oamenii de știință de la Universitatea Stanford, se bazează pe o observație simplă: valurile de căldură și secetele mai frecvente și mai intense reduc cantitatea de apă din râuri și, în consecință, cresc concentrația de poluanți, cum ar fi nitrații, care sunt prezenți în cantități mari în îngrășăminte.
În același timp, încălzirea globală provocată de om a mărit aria de răspândire a castorilor americani, verișori ai castorului eurasiatic, extinzând beneficiile barajelor lor.
Atunci când barajele de castor ridică nivelul râului în amonte, apa este deviată către solurile înconjurătoare și cursurile secundare din bazin.
„Aceste zone acționează ca niște filtre, eliminând excesul de nutrienți și poluanți înainte ca apa să reintre în canalul principal din aval”, se arată într-un comunicat de presă.
Azotul, în special, favorizează creșterea algelor, ceea ce privează apa de oxigenul necesar pentru ființele vii din acest ecosistem.
Studiul a constatat că barajele de castor au îmbunătățit calitatea apei în condiții extreme asociate cu schimbările climatice – fie că este vorba de vreme caldă și uscată, fie de ploi abundente și de topirea zăpezii.
În ambele cazuri, „barajul castorilor a împins mai multă apă și nitrați în solul înconjurător decât cele două extreme sezoniere, ceea ce a dus la o eliminare mult mai mare a nitraților”, a declarat pentru AFP autorul principal Christian Dewey.