Cât costă munca unei casnice? O instanță din China a oferit un răspuns și a declanșat polemici aprinse în mediul online – International

O instanță din China a decis într-un caz de divorț că soția trebuie să fie compensată pentru munca sa în gospodărie, declanșând o dezbatere în mediul online dacă prețul este unul just, relatează CNBC.

Judecătorul a decis că femeia trebuie să primească în jur de 50.000 de yuani chinezești (aproximativ 6.400 de euro) pentru cinci ani de treburi casnice. Asta înseamnă puțin peste 100 de euro pe lună sau 10.000 de yuani pe an în moneda Chinei.

Autoritățile de la Beijing afirmă că venitul mediu al celor mai sărace persoane din țară a fost de 9.808 yuani în 2019, în creștere față de 3.416 yuani în 2015.

Judecătoarea Feng Miao a decis în procesul care a avut loc într-un tribunal din districtul Fangshan din sud-vestul Beijingului că muncile casnice trebuie luate în considerare ca parte a valorii nemateriale a proprietății.

Feng Miao a afirmat că suma de 50.000 de yuani a fost stabilită luând în calcul durata căsniciei, contribuția specifică a femeii la treburile casnice, venitul personal al soțului și nivelul de trai local.

Decizia este primul de acest gen în China, judecătoarea citând prevederi ale noului cod civil intrat în vigoare în luna ianuarie în această țară.

Articolul 1.088 din codul civil prevede că:

  • Dacă un soț are mai multe obligații datorită creșterii copiilor, îngrijirii bătrânilor, asistării celuilalt la locul de muncă etc., în momentul divorțului, soțul are dreptul să ceară despăgubiri celuilalt soț, iar celălalt soț îl va compensa
  • Măsurile specifice vor fi convenite de ambele părți; în cazul în care acordul eșuează, instanța populară va pronunța o hotărâre.

Hotărârea instanței a declanșat o dezbatere aprinsă pe platformele social media din China, unii afirmând că acest tip de muncă nu ar trebui remunerat în timp ce alții au criticat cuantumul redus al compensației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *