Cât de importantă este gândirea logică în dezvoltarea normală a unui copil

Copiii cu o inteligență bine dezvoltată își pot exprima destul de ușor nevoile și emoțiile, prezintă abilități organizaționale mai bune, iar capacitatea lor de a identifica probleme și a le rezolva este superioară. Poate îți pui întrebarea cum îl poți ajuta pe copilul tău să se dezvolte în această direcție? Ei bine, tot ce trebuie să faci este să îi pui la dispoziție mediul necesar pentru a-i stimula gândirea logică. Specialiștii definesc această abilitate ca fiind capacitatea de gândire abstractă în procesul de concepție, judecată și raționament. Cu alte cuvinte, logica înseamnă să faci lucrurile corect, dovedind capacitatea de a inova în același timp. 

Dezvoltarea gândirii logice începe încă de la cele mai fragede vârste și presupune la început realizarea unor raționamente simple, analiza unor informații și crearea unor soluții adecvate. Diversele acțiuni pe care copilul tău le are cu obiectele și fenomenele înconjurătoare îl vor ajuta să-și dezvolte logica prin stimularea gândirii. Ordinea în care se îmbracă hainele, aranjarea și sortarea jucăriilor atunci când nu se mai joacă cu ele sau chiar udarea florilor, pentru a evita uscarea, sunt doar câteva dintre exercițiile simple dar amuzante, care îl vor ajuta să își dezvolte logica. 

Copiii sunt capabili să găsească conexiunile logice dintre informații și rezultate. Ei pot fi ajutați dacă li se oferă libertatea de a petrece timp pe cont propriu în compania unor jucării educative de logică, atât de necesare pentru construirea procesului de gândire. În funcție de capacitățile personale ale fiecărui copil, raționamentul logic apare la vârste diferite, reprezentând una dintre cele mai esențiale abilități cognitive. 

Logica îi ajută pe copii să rezolve probleme și să tragă concluzii, fiind importantă pentru dezvoltarea creierului și formarea sinapselor. Cu ajutorul ei, cei mici vor înțelege cum funcționează lucrurile în lumea reală și vor putea formula idei creative. Ei vor reuși să raționeze rapid, să formeze un model și o conexiune logică. 

Dezvoltarea gândirii logice vine la pachet cu multe alte beneficii, printre care: 

  • Stimulează curiozitatea. Cu ajutorul logicii, copiii formulează și testează teorii, experimentează diverse lucruri și înțeleg cum funcționează lumea. 
  • Susține învățarea prin imitare. Copiii vor gândi mai profund și vor pune cap la cap informațiile pe care le primesc de fiecare dată când întreabă ” De ce?”
  • Ajută la evaluarea informațiilor. Analizarea continuă și corectă a unei cantități mari de informații este importantă pentru a stabili dacă acestea sunt adevărate, importante și utile. 
  • Promovează și scoate la suprafață interesele copiilor. Atunci când sunt implicați într-un subiect sau activitate care le place, copiii sunt mai dispuși să experimenteze. Aceasta le oferă o mulțime de oportunități de dezvoltare, din acest motiv este important ca cei mici să fie încurajați să-și urmeze pasiunile. 
  • Exersează abilitățile de rezolvare a problemelor. Atunci când au de rezolvat probleme sau conflicte, copiii trebuie să găsească rapid soluții adecvate. Folosind abilitățile de gândire logică, ei vor putea să respecte pașii de rezolvare a problemelor fără să se panicheze și fără să se dea bătuți în fața dificultăților cu care se confruntă. 

Gândirea logică este un proces natural, dar care trebuie încurajată în permanență. Ea se bazează pe experiențele senzoriale și se dezvoltă pe măsură ce vârsta permite sistemului cognitiv și creierului, o astfel de învățare. În funcție de personalitate, sistemul cognitiv și alți factori subiectivi, gândirea logică poate atinge un nivel diferit de profunzime. 

La vârste fragede, sistemul cognitiv nu are capacitatea de a reproduce anumite raționamente, din acest motiv principiile matematice avansate sunt predate copiilor după vârsta de 13 – 14 ani. Cu toate acestea părinții pot încuraja elementele de bază ale gândirii logice chiar și atunci când copiii sunt mici, pregătind terenul pentru anii educației formale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *