Cat de sigure sunt blocurile in fata cutremurelor si cat de mult conteaza vechimea lor?

rezistenta bloc cutremure

Pe piata imobiliara se poate observa o diferenta considerabila intre preturile pe care le au apartamentele construite pana in 1977 si cele construite imediat dupa 1977 – pana prin anii `80. Diferenta poate ajunge si pana la 20 de procente ceea ce este foarte mult. Numeroase persoane se intreaba unde pot gasi zone in care pot cumpara apartamente in blocuri care au fost construite dupa 1977.

De ce aceasta abordare? Se pare ca populatia din Romania considera ca blocurile care au fost construite inainte de 1977 sunt nesigure, in timp ce toate blocurile care au fost construite dupa acest an si pana in anii `80 sunt sigure. Cu toate acestea, arhipropub.ro atrage atentia asupra faptului ca aceasta afirmatie nu este corecta.

Ce avantaje au cladirile construite in perioada recenta?

In prezent, se fac proiecte structura bloc respectand cele mai moderne norme in ceea ce priveste constructiile, ceea ce nu se poate spune despre toate blocurile care au fost construite imediat dupa anul 1977. Aceste proiecte noi creaza blocurile special pentru a rezista la cutremure mari, astfel incat riscul de pierderi umane sau materiale sa fie diminuat cat mai mult.

Realitatea arata ca au fost facute expertize tehnice doar in cazul blocurilor care au fost avariate in 1977 si in 1986, pentru ca acestea sa fie incadrate in clasele cu risc seismic, deoarece se puteau prabusi la un nou cutremur similar. Insa este important de mentionat faptul ca un cutremur puternic poate distruge unele blocuri care au fost construite inainte de anul 1977, dar si anumite blocuri care au fost construite inclusiv dupa 1990.

Cum ar trebui sa fie cumparat corect un apartament? De ce proiectele de structura au un rol major in decizia de cumpare?

Pentru ca un apartament sa fie cumparat corect, este necesar sa fie gasit unul amplasat intr-un bloc pentru care s-au intocmit proiecte rezistenta bloc moderne. Daca acest lucru nu este posibil, este recomandat sa se ia in calcul si urmatoarele sfaturi:

  • primariile din cele mai multe orase au publicat lista cu blocurile expertizate si care au fost incluse in clase de risc seismic, insa restul constructiilor care nu au bulina nu au nici documentatia aferenta. Nu se stie daca au fost verificate sau daca au fost declarate ca fiind sigure. In acest caz, clientul risca sa cumpere un apartament scump, iar atunci cand primeste expertiza sa fie declarat nesigur, caz in care isi va pierde pretul;
  • este recomandat sa fie evitate blocurile care au fost construite inainte de 1963, cu foarte mici exceptii. De asemenea, se recomanda evitarea blocurilor construite intre anii 1963 si 1980 care sunt facute din beton monolit si care au intre 8 si 10 etaje. Cele mai sigure in acest sens sunt cele realizate din beton care au 4 etaje sau cele care sunt facute din caramida si din prefabricate, indiferent de cate etaje au;
  • totodata este bine sa fie evitate blocurile cu magazine la parter. Chiar daca sunt considerate sigure, exista un risc ca magazinele sa faca incorect renovarile si acestea sa afecteze structura de rezistenta a cladirii. Cele mai sigure cladiri sunt cele noi si moderne, care respecta si cele mai bune standarde de protectie la cutremur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *