Cafeaua pe care o bem în fiecare dimineață, pentru a ne obține energia necesară întregii zile se prepară din cafea prăjită și măcinată, dar materia primă a oricărui preparat de cafea sunt boabele de cafea.
Cafea decofeinizată
Acestea sunt elementele principale ale oricărui sortiment de cafea, de la cafeaua de 2 lei de la aparat, până la cafeaua de la cele mai sofisticate cafenele sau operele de artă ale artiștilor barista. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).
Cafea decofeinizată
Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Calitatea cafelei este influențată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea. Un al treilea sortiment este format din amestecurile dintre cele două varietăți.
Sortimentul de cafea boabe Arabica este cel mai răspândit la nivel global, fiind cel care monopolizează ceștile de cafea din întreaga lume. În prezent, reprezintă între 70 și 80% din producția mondială. Arabica este originară din munții din sudul Etiopiei, fiind și primul sortiment de cafea boabe cultivat, deși, inițial, se foloseau doar frunzele sale pentru a se prepara ceai.
eMAG Cafea decofeinizată la super oferta!
Există o multitudine de variante de boabe de cafea Arabica, diferența dintre ele fiind dată de locul de cultivare. Majoritatea, însă, sunt situate la altitudini mari, între 1200 și 1800 de metri, la temperaturi care oscilează între 15 și 25 de grade Celsius. Arabica este caracterizată în principal de gustul fin și plăcut, mult mai complex decât cel al sortimentului Robusta.
Boabele de cafea Robusta sunt originare din Republica Democrată Congo, sau fostul Zair. Arbustul de cafea Robusta este mult mai rezistent, putând fi cultivat pe o varietate mult mai mare de terenuri decât Arabica. Tot spre deosebire de Arabica, Robusta poate fi cultivată începând cu altitudini de 200 de metri. Singura condiție este ca temperatura să fie una constantă și să existe suficientă umiditate.
Cafea boabe emag.ro oferte
Pentru că boabele de cafea Robusta sunt mai puțin pretențioase decât Arabica, acest lucru reprezintă un avantaj pentru cultivarea acestui sortiment. De aici, culturi mai bogate și, pe cale de consecință, prețuri mai mici ale cafelei Robusta, comparativ cu Arabica.
Chiar și așa, însă, Robusta nu reușește să detroneze Arabica la consumul mondial de cafea. Asta pentru că atât aroma, cât și gustul său, sunt inferioare celuilalt sortiment de cafea boabe. Robusta este preferat pentru fabricarea cafelei solubile, pentru amestecuri și pentru cafele de calitate scăzută. Concentrația de cafeină a boabelor de cafea Robusta este mai mică de 2-3 ori decât cea a Arabica. Gustul cafelei Robusta este mai amar și mai puțin acid decât cel al ”rivalei” sale.
Beneficiile cafelei decofeinizate sunt multe!
Din calitățile diferite ale celor două sortimente de boabe de cafea a apărut ideea amestecurilor dintre ele, cu obiectivul de a obține cafea cu proprietăți combinate. Dozajele diferite, sortimentele diferite din fiecare varietate, fac posibilă existența a o multitudine de combinații, astfel că pot fi create ”rețete unice” pentru marii producători și nu numai.