Categorii de frane electromagnetice si utilizarea acestor dispozitive

Franele electromagnetice sunt acele dispozitive care sunt folosite in scopul de a incetini sau chiar de a opri miscarea anumitor masini si utilaje prin intermediul fortei electromagnetice. In acest sens aceste dispozitive apeleaza la folosirea rezistentei mecanice. Functionarea acestor frane electromagnetice se bazeaza pe forta electromagnetica, aceasta forta fiind influentata de forta de frecare caracteristica fiecarui utilaj si fiecarei masinarii.

Alcatuirea si actionarea franelor electromagnetice

Franele electromagnetice au inceput sa devina tot mai populare odata ce au inceput sa fie folosite tot mai frecvent pentru trenuri si tramvaie. Componentele care alcatuiesc aceste frane sunt trei la numar, si anume: campul magnetic care este forat dintr-o bobina si un invelis, armatura franei si un butuc.

Pentru a actiona franele electromagnetice astfel incat sa se ajunga la incetinirea sau oprirea miscarii anumitor utilaje si masinarii, armatura este atrasa catre campul magnetic realizat de catre bobina. Acest lucru are loc in momentul in care franele sunt actionate. Odata cu aceasta operatiune, cuplul de lucru va fi transferat in directie opusa astfel incat sa reuseasca contrabalansarea efectului rezultat in urma actiunii campului magnetic.

Consecinta consta in diminuarea puterii campului magnetic pana cand vehiculul va incetini sau chiar se va opri in cateva secunde. Functionarea in parametrii optimi a franelor electromagnetice depinde de functionarea bobinei intr-un mod corespunzator. Tocmai de aceea este nevoie ca aceste frane electromagnetice sa fie protejate de temperaturi extreme sau de uzura excesiva a bobinei.

Tipuri de frane electromagnetice si domenii de utilizare

In cadrul franelor electromagnetice sunt disponibile pe piata acestor echipamente mai multe categorii. Una dintre aceste categorii este reprezentata de franele electromagnetice dotate cu o singura placuta de fractiune. Acestea utilizeaza doar o placuta pentru a opri vehiculul sau ambreiajul.

Un alt tip al franelor electromagnetice este cel cu particule. Aceasta categorie este cu adevarat unica datorita design-ului si datorita faptului ca sunt disponibile pentru foarte multe moduri de functionare. Controlul asupra franelor electromagnetice cu particule se poate face foarte usor. Tocmai de aceea acest tip de frane sunt optiunea ideala pentru controlul tensiunii in cadrul diferitelor vehicule, masinarii sau utilaje.

Exista un alt tip de astfel de frane cu actionare electromagnetica, si anume cea cu multiple placute de franare. Franele cu multiple placute de franare pot fi folosite pentru incadrarea cuplului de torsiune intr-un spatiu mic. De asemenea, aceasta categorie de frane pot fi folosite atat in mediu umed, cat si in mediu uscat. In consecinta sunt franele electromagnetice potrivite pentru masini de tip unelte sau pentru cutii de viteze.

Furnizor autorizat de frane electromagnetice

In momentul in care ai nevoie de folosirea franelor electromagnetice, este indicat sa te adresezi firmelor specializate care ofera astfel de solutii tehnice. Cu o oferta diversificata de frane electromagnetice, firma Uzinrom Electro Grup din Bucuresti poate fi alegerea potrivita.

In aceasta oferta pot fi regasite urmatoarele modele: frana electromagnetica FEA 5, frana electromagnetica FEA 10,  frana electromagnetica FEA 20, frana electromagnetica FEA 30 si frana electromagnetica FEA 40. Toate franele electromagnetice sunt produse de calitate superioara. Garantia calitatii este data de producatorul acestor echipamente, Uzina Mecanica Cugir S.A., dar si de certificatul de garantie care insoteste oricare dintre aceste dispozitive. Toate categoriile de frane de tip electromagnetic pot fi gasite pe www.uzinrom.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *