Câteva lucruri importante pe care trebuie sa le știi despre implantul dentar

Implantul dentar este cea mai buna varianta de restaurare a danturii, odata ce dintii au fost pierduti. Realizat din titan, acesta inlocuieste radacina dintelui si poate sa reziste fara probleme zeci de ani, multi dintre medicii stomatologi spunand ca daca este bine realizat, acesta dureaza o viata.

In momentul in care te hotarasti sa iti pui un implant dentar insa, trebuie sa gasesti raspunsul la o multime de intrebari. Pana la urma, este un corp strain care va sta in organismul tau pentru intreaga viata, ceea ce poate sa insemne anumite riscuri.

Care sunt intrebarile la care trebuie sa stii raspunsul?

Exista o varsta optima pentru implantologia dentara? Nu! Orice persoana care a pierdut unul sau mai multi dinti poate sa isi puna un implant dentar, atata vreme cat nu are probleme mari de sanatate generala si lucrurile stau foart bine la nivel local. Exista chiar si persoane care si-au pus implanturi dentare la peste 90 de ani, ceea ce este o dovada clara ca orice persoana se poate bucura de un astfel de produs.

Este dureros sa iti pui implant dentar? Nu. Interventia este 100% nedureroasa, in conditiile in care se realizaza sub anestezie locala. In plus, pe tot parcursul operatiei doctorul comunica constant cu pacientul, in asa fel incat sa se asigure ca nu exista niciun disconfort. In cazul pacientilor care sufera de o anxietate puternica se poate ajunge la anestezie prin sedare intravenoasa. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste disconfortul din timpul implantului. Dupa incheierea procedurii si dupa ce anestezia isi pierde efectul poate exista un disconfort, insa nu mare. Acesta trece, de regula, in 2, 3 zile.

Ce trebuie sa faci inainte de a-ti face un implant dentar? Exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii faci inainte de a alege un implant dentar. Trebuie sa ai o radiografie panoramica recenta si o serie de analize medicale printre care amintim de hemoleugograme, glicemie, colesterol, timpi de sangerare si coagulare, acid uric, uree sau VHS. De asemenea, trebuie sa treci printr-un Computer Tomograf pentru a te asigura ca ai suficient tesut osos pentru implant.

Care sunt etapele de inserare a unui implant dentar? Exista doua etape:

  • inserarea propriuzisa a implantului. Prin acest pas se creaza o radacina care trebuie sa stea in os pentru o perioada cu scopul de a se integra cat mai bine in acesta.
  • Adaugarea unei coroane, care este partea protetica. De regula, acest pas are loc dupa 3 luni de la implant si presupune adaugarea dintelui vizibil.

Exista mai multe tipuri de implant dentar? DA! Cele mai populare sunt implanturile din titan, insa pe piata pot fi intalnite si implanturi dentare realizate din zirconiu, care se pare ca este materialul viitorului. Zirconiul este, totusi, destul de costisitor, motiv pentru care foarte multi pacienti aleg titanul. Exista 3 firme mari care produc implanturi din titan: Alpha Bio, Begagen-AnyRide si Straumann.


Cum trebuie sa fie ingrijit implantul dentar? Din nefericire, odata ce ti-ai pus un implant dentar trebuie sa il ingrijesti foarte bine. In prima perioada de dupa operatie este bine sa se aleaga o dieta alimentara cu alimente cat mai moi, consumate la temperatura camerei. Nu rebuie sa se consume bauturi alcoolice si nici tutun. De asemenea, nu trebuie sa se administreze antibiotice si antiinflamatoare pentru o perioada de 10 zile.

Dupa trecerea a 10-15 zile, implantul va deveni un dinte normal si va putea fi folosit normal, insa trebuie sa se pastreze o igiena dentara cat mai buna si sa se mearga frecvent la stomatolog.

Care sunt situatiile in care nu se poate opta pentru un implant dentar? In general, nu pot sa se bucure de implant dentar cei care au o igiena bucala deficitara si diverse alte afectiuni locale. De asemenea, persoanele cu deficiente imunitare, cu hipertensiune arteriala si cu alte probleme grave precum ciroza hepatica sau diabetul zaharat nu se pot bucura de implant. Daca stii ca suferi de o conditie medicala, cel mai bine este sa iti intrebi stomatologul daca poti sau nu sa iti pui implant dentar.

Implantul dentar a devenit o interventie chirurgicala frecventa, pe care o poti gasi in orice cabinet stomatologic. Daca iti lipsesc dinti, este cea mai buna solutie, chiar daca poate sa fie ceva mai costisitoare decat alte variante, cum ar fi simplele coroane dentare. Pe termen lung insa, vei beneficia de un confort mult mai mare si de mai putine riscuri. In plus, implantul dentar nu iti impune sa iti distrugi dintii aflati alaturi de locul lipsa.

Printre avantajele implantului se mai numara si faptul ca obtii o cavitate bucala sanatoasa, elimini riscul de atrofie osoasa si protejezi intreaga dantura de degradare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *