Cazanciuc, despre legea carantinei propusă de Guvern: Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut – Politic

Acuzați că blochează din motive politice noua lege a carantinei, social-democrații răspuns liberalilor, susținând că actul normativ este foarte prost și nu protejează românii de abuzuri.

„Nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut”, a declarat, duminică, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

El a reluat argumentele PSD pentru amânarea votului pe actul normativ:

  • „Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.
  • Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
  • Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.
  • Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
  • Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat sâmbătă revoltat și indignat după amânarea unei decizii în Senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat că nu înțelege „încăpățânarea PSD de a trage de timp și a pune bețe în roate” guvernului, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus crește și nu există instrumente legale pentru cei care sunt externați la cerere.

Este a treia oară în care

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *