Cazul Navalnîi: Putin afirmă că nu vede motive pentru declanșarea unei anchete – International

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu vede motive pentru deschiderea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, victimă a unui atac prezumat cu un agent neurotoxic în vară, relatează AFP.

„Dacă o persoană a fost aproape să moară, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”, a declarat Putin, în cursul unei reuniuni, joi, a Consiliului consultativ pentru drepturile omului de la Kremlin, a cărei stenogramă completă a fost făcută publică vineri.

„Parchetul general rus a cerut în mai multe rânduri colegilor săi (europeni – n.r.) să trimită cel puţin o concluzie oficială scrisă în urma expertizei lor”, a afirmat Putin.

„Experţii noştri sunt gata să se deplaseze în străinătate – în Franţa, în Germania (…) la aceşti experţi care afirmă că au descoperit substanţe toxice militare”, a dat el asigurări.

„Dar nimeni nu ne invită (…) şi nu ni se transmit nici date oficiale, nici materiale biologice”, a continuat Vladimir Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia „va ancheta cu plăcere asupra acestui caz şi o va face minuţios”.

„Arătaţi-ne unde este acest Noviciok!”, a cerut preşedintele rus. „Dar nimeni nu ne dă nimic (…) asta este problema”, a subliniat el.

Conform versiunilor, până acum autorităţile ruse fie au respins că otrăvirea a avut loc, fie au acuzat serviciile secrete occidentale, pe apropiaţii lui Navalnîi sau chiar pe opozant însuși că ar fi autorii acestui caz, notează AFP.

Citește despre cazul Navalnîi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *