Ce caracteristici trebuie sa aiba scaunele potrivite pentru birou

Daca petreci opt sau mai multe ore pe zi, asezat pe un scaun de birou incomod, sansele ca spatele si alte parti ale corpului, sa te doara sunt mari. Sanatatea si integritatea ta fizica pot fi periclitate daca folosesti foarte mult timp pe un scaun care nu este conceput a fi ergonomic.

Un scaun modest conceput poate duce la o serie intreaga de afectiuni, cum ar fi o postura slaba, oboseala, dureri de spate, dureri de brate, umeri, dureri de gat si dureri de picioare. Asa ca, pentru birou, este nevoie de un scaun special proiectat, astfel incat sa preia o buna parte din solicitarile resimtite de corp in pozitia sezut.

Acest tip de scaun se numeste ergonomic. Exista mai multe tipuri de scaune ergonomice disponibile pentru a fi utilizate in birou, dar niciun tip de scaun nu este neaparat cel mai bun, deoarece nu exista scaunul perfect care sa mentina corpul intr-o pozitie de imponderabilitate.

Exista totusi cateva lucruri care trebuie luate in considerare pentru a avea un scaun de birou ergonomic bun. Aceste lucruri vor permite utilizatorului sa gaseasca scaunul perfect pentru nevoile sale specifice.

Iata, deci, care sunt principalele aspecte demne de luat in considerare in incercarea de a gasi cele mai confortabile scaune birou:

1. Spatarul reglabil

Un spatar poate avea o dinamica separata sau poate fi integrat in structura scaunului. Daca spatarul este separat de scaun, acesta trebuie sa fie reglabil si ar trebui sa poti face ajustarile inaltimii, precum si unghiurilor de inclinare.

Reglarea inaltimii ofera suport pentru portiunea lombara a spatelui inferior. In mod ideal, spatarele ar trebui sa aiba o latime suficienta pentru spate si sa fie proiectate pentru a sustine corect curbura coloanei vertebrale, in special in zona lombara, dar din considerente de design, unii producatori tind sa sacrifice ergonomia.

2. Reglarea inaltimii

Inaltimea unui scaun de birou bun trebuie sa fie usor de reglat. Ar trebui sa aiba o maneta de reglare pentru pistonul pneumatic. Un scaun bun de birou ar trebui sa aiba o inaltime de 70-92 cm de la sezut, la podea. O astfel de inaltime iti va permite nu numai sa iti mentii coapsele paralele cu podeaua, ci si sa iti pastrezi picioarele asezate confortabil. Acest aspect, impreuna cu inaltimea biroului permite, de asemenea, ca antebratele sa fie la acelasi nivel cu suprafata de lucru.

3. Sezutul confortabil

Zona inferioara a coloanei vertebrale are o curba naturala. Perioadele prelungite de sedere intr-o pozitie asezata, tind sa aplatizeze aceasta curba spre interior si pune tensiune nefireasca pe aceasta zona sensibila. Greutatea corpului trebuie sa fie distribuita uniform pe toata suprafata scaunului. Scaunul ar trebui sa se extinda, de asemenea, cativa cm pe ambele parti ale soldurilor pentru un confort maxim. Sezutul scaunului ar trebui sa se adapteze si pentru inclinarea inainte sau inapoi pentru a oferi loc pentru schimbarea posturii si a reduce presiunea pe spatele coapselor.

4. Tapiteria

Un scaun bun ar trebui sa fie facut din materiale rezistente. De asemenea, ar trebui sa fie proiectat cu suficienta captuseala pe partea de sezut si pe spatar, in special in cazul in care spatele utilizatorului intra in contact cu scaunul. Materialele care permit circulatia aerului si disipa umezeala, sunt cele mai bune.

5. Beneficiile cotierelor

Cotierele ajuta la reducerea presiunii asupra spatelui. Chiar mai bine daca au latime si inaltime reglabile pentru a sprijini mai multe sarcini, cum ar fi citirea si scrierea. Acest lucru ajuta la usurarea tensiunii de pe umar si gat si la prevenirea sindromului tunelului carpian. Cotierele trebuie sa fie bine conturate, cu o suprafata de contact generoasa, bine amortizate si, bineinteles, confortabile.

6. Stabilitatea

Alege un scaun de birou pe roti care sa se roteasca pentru a evita prea multe rasuciri si intinderi ale coloanei vertebrale. Cauta rotile care sa permita o miscare stabila chiar si atunci cand scaunul de birou este inclinat sau blocat in diferite pozitii.

De asemenea, este important ca spatarul si sezutul sa se poata misca liber, dar acest tip de miscare nu trebuie sa fie prea usoara, pentru a nu afecta muschii spatelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *