Pierderea dinților reprezintă o adevărată provocare pentru persoanele care se confruntă cu aceasta. Dinții lipsă afectează semnificativ aspectul estetic, dar și funcționalitatea danturii, astfel că, este necesară aplicarea unui tratament stomatologic cât mai repede. În continuare, sunt prezentate principalele cauze ale pierderii dinților, dar și soluțiile care pot reda zâmbetul.
Cauzele pierderii dinților
- Cariile dentare lăsate netratate pot conduce la pierderea dinților. Acestea apar, în special, ca urmare a unei igiene deficitare. Dacă sunt identificate încă din primele stadii de evoluție când sunt asimptomatice, pot fi ușor tratate. Pentru aceasta mergi periodic la consult la clinica de stomatologie in Piata Victoriei.
- Boala parodontală avansată se asociază frecvent cu pierderea dinților. Această afecțiune se caracterizează prin deteriorarea țesuturilor de susținere a dintelui. Inițial, dintele se mișcă, ulterior iese complet din alveola dentară.
- Malocluzia sau mușcătura incorectă împiedică realizarea unei igiene optime a dinților, ceea ce favorizează apariția tartrului, a cariilor și a afecțiunilor gingivale. Este indicat să mergi la medic și să urmezi un tratament ortodontic pentru alinierea dinților și realizarea unei ocluzii corecte.
- Bruxismul sau scrâșnitul dinților este o afecțiune care poate conduce la fisura, ruperea sau chiar pierderea dinților. Suplimentar, smalțul dentar poate fi afectat, ceea ce favorizează apariția cariilor. Consultă medicul stomatolog și urmează indicațiile acestuia referitoare la tratament (purtarea unei gutiere pe timpul nopții).
- Traumatismele pot determina fisuri sau chiar pierderea dinților. În cazul sporturilor sau a activităților cu un risc crescut de rănire, este indicat să porți echipament de protecție.
- Fumatul reprezintă un obicei nociv, cu multiple efecte nedorite asupra întregului organism. Compușii din fumul de țigară scad secreția salivară, ceea ce favorizează apariția tartrului, a cariilor dentare și a parodontozei.
- Alimentele bogate în zahăr degradează smalțul dentar și favorizează dezvoltarea cariilor dentare. Pentru a reduce riscul de apariție a acestora, evită dulciurile sau băuturile dulci și spală-te pe dinți imediat după consumul lor.
- Obiceiurile vicioase contribuie semnificativ la căderea dinților. Printre acestea se numără: desfacerea ambalajelor cu dinții, rosul creioanelor, al unghiilor.
Soluții de tratament
- Implantul dentar reprezintă o opțiune facilă și durabilă. Se poate opta pentru un singur implant, în cazul pierderii unui singur dinte sau pentru mai multe implanturi (cum ar fi implant dentar toti dintii), în funcție de recomandările medicului stomatolog.
- Când lipsesc toți dinții de pe o arcadă sau sunt afectați iremediabil, la nivelul gingiei se inserează mai multe implanturi dentare, la care se atașează o proteză. Aceasta poartă denumirea de proteză fixă pe implant sau tehnica all on x. Practic este o lucrare dentară care asigură un confort sporit, prin faptul că îi permite pacientului să vorbească normal și să mestece orice tip de aliment. Alte avantaje sunt reprezentate de faptul că păstrează integritatea structurală a osului și împiedică alterarea fizionomiei.
- Proteza mobilă poate fi o variantă de tratament când nu sunt suficienți dinți care să susțină o proteză fixă sau când implanturile dentare nu reprezintă o opțiune pentru pacient. Și acest tip de proteză îmbunătățește aspectul estetic și îi permite pacientului să vorbească mai clar.
Pierderea dinților apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei îngrijiri slabe a danturii. Cunoașterea principalelor cauze pentru care dinții cad este importantă pentru a evita factorii de risc și a-ți menține cât mai mult timp sănătatea dinților. Dacă deja te confrunți cu lipsa dinților, află că există o multitudine de soluții. Pentru a primi oferte de tratament personalizate, consultă medicul stomatolog.
Sursa foto: Freepik