Ce este tulburarea Bordeline: cum o poti recunoaste?

Young man looking at a screaming reflection of himself

Intr-un prezent in care oamenii se lasa prinsi in vartejul fugii dupa partea materiala a vietii, multi dintre ei ajung sa sufere de tulburari grave, care sa le dea tot universul peste cap.

De exemplu, Borderline este una dintre cele mai cunoscute afectiuni ale secolului al XXI-lea, despre care indivizii trebuie sa stie cat mai multe informatii, astfel incat sa o poata recunoaste, iar apoi trata in cel mai eficient mod.

Ce este tulburarea Borderline?

Pentru inceput, important de precizat este faptul ca tulburarea Borderline reprezinta o afectiune mintala, care face parte dintr-un grup de tulburari semnificative de personalitate de grupa B. Ele includ comportamente dramatice, chiar imprevizibile si emotii paroxistice. Medicii specialisti au observat pana acum ca aceasta tulburare apare, de cele mai multe ori la adolescenti sau la adultii tineri si este caracterizata de un nivel ridicat de instabilitate emotionala, de comportamente impulsive, dar si de imagini distorsionate asupra prezentului, respectiv de relatii instabile sau chiar nefructuoase cu alte persoane.

Care sunt cauzele aparitiei tulburarii?

Doctorii considera ca multe dintre persoanele care ajung sa sufere de aceasta tulburare au o predispozitie genetica, iar factorii externi, daunatori contribuie si ei la o viata tulbure, in care indivizii nu mai au capacitatea de a vedea lucrurile in mod obiectiv.

De exemplu, factorii de mediu sunt considerati a fi printre principalele cauze care conduc la dezvoltarea tulburarii, incepand de la aglomeratie, alimentatie si lipsa sportului din viata adolescentilor, respectiv a adultilor.

Mai mult, dezechilibrul serotoninei trebuie luat si el in calcul drept o cauza importanta care conduce la anomalii de functionare a unora dintre partile esentiale ale creierului, care sunt responsabile de stimularea emotiilor.

Simptome

Din pacate, lista simptomelor care pot indica aparitia tulburarii mintale este una destul de lunga. Imaginea de sine foarte slab dezvoltata ori chiar autocritica sau instabila, obiectivele nerealiste referitoare la cariera ori relatii personale, lipsa empatiei vizavi de semeni si incapacitatea de recunoastere a propriilor sentimente: acestea sunt doar cateva dintre simptomele pe care indivizii trebuie sa le stie.

Mai mult, prin semnele care pot sugera instalarea tulburarii mintale se numara si relatiile intense ori instabile cu cei din jur, schimbarile foarte bruste de spirit, dezinhibarea dusa la extrem sau sentimentele de insecuritate. In cele mai grave dintre cazuri se poate ajunge chiar la tentative de suicid ori la tentative de auto-vatamare corporala.

Complicatii

Netratata la timp, tulburarea mintala poate conduce la complicatii serioase si la afectarea vietii indivizilor in mod ireversibil. De exemplu, cei care nu solicita ajutor de specialitate ajung sa fie incapabili sa isi mai atinga scopurile de pe toate planurile, pot suferi un colaps financiar, ajung sa se izoleze social si sa nu mai interactioneze cu nimeni. Depresia, anxietatea si tulburarile de alimentatie se numara si ele pe lista posibilelor complicatii, alaturi de tulburarile bipolare sau leziunile rezultate in urma tentativelor esuate de suicid.

Familia si prietenii sunt cei care trebuie sa fie intotdeauna atenti la persoanele dragi, iar atunci cand este cazul, sa le atraga atentia intr-un mod subtil si sa le fie alaturi pe parcursul intregului tratament!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *