Ce este un Server Dedicat?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un server dedicat este un server fizic separat, toate resursele fiind furnizate clientului. Clientul primește acces administrativ complet pentru a controla componentele software și hardware ale serverului fără restricții de acces.

Puterea de calcul substanțială și lățimea de bandă ridicată a canalului de comunicație, permit plasarea proiectelor de orice complexitate pe un server dedicat: de la magazine online și forumuri cu trafic ridicat, la servere de e-mail și servere de baze de date. Un server dedicat poate fi folosit ca server de dezvoltare sau poate crea un set de servere virtuale dedicate (VPS) pe baza sa.

Astăzi vedem cum găzduirea devine un serviciu cu o cerere de masă generată. Mai devreme sau mai târziu, toată lumea are nevoie de putere de calcul. Utilizatorii apelează la un furnizor de găzduire atunci când decid să deschidă un magazin online și să creeze un site de cărți de vizită, pregătesc o platformă pentru dezvoltarea aplicațiilor sau se gândesc la un server de jocuri. În acest caz, vorbim despre utilizatorii privați.

Dar capacitățile suplimentare sunt relevante și pentru clienții corporativi – pe servere situate într-un centru comercial de date, pot stoca baze de date sau pot efectua contabilitate, de exemplu. Nevoile fiecăruia sunt diferite. Dar când clientul a venit la ideea că trebuie să-și plaseze datele undeva, se pune întrebarea ce anume ar trebui să cumpere de la furnizor. În această etapă, este important să înțelegi că o sarcină clar formulată oferă jumătate din succesul rezolvării acesteia. Iar capacitatea de a alege singur serviciul potrivit îți va economisi timpul și banii.

Cu toate acestea, un utilizator nepregătit, care merge pe website-ul unei companii de găzduire, va găsi acolo numeroase servicii diferite: colocație, închiriere de servere, găzduire partajată. Ca să nu mai vorbim de oferte precum SaaS, PaaS, DBaaS, IaaS și, în general – XaaS. Ce înseamnă toate acestea și cum să o alegi pe cea potrivită pentru tine?

Server dedicat – Ce este și de ce este nevoie de el?

Un server dedicat este un serviciu care permite clientului să-și stocheze datele pe un server fizic separat.

Serviciul „server dedicat” implică închirierea unui server fizic de către un client. Alege „hardware”, calculând încărcările posibile în viitor, iar gazda plasează serverul într-un dulap rack din centrul de date. Acolo, pe toată durata contractului de închiriere, furnizorul asigură furnizarea neîntreruptă de energie electrică și internet către hardware-ul tău, menține activitatea vitală a serverului în sine, adică monitorizează în permanență starea sa tehnică, pentru a vedea dacă oricare dintre componente este defectă: hard disk, procesor, bloc alimentare etc.

Dacă este necesar și dacă nu există o persoană competentă din partea clientului care ar putea prelua administrarea serverului, furnizorul de găzduire poate oferi această opțiune ca serviciu suplimentar pentru închirierea unui server dedicat.

De ce să închiriezi un server dedicat?

Dacă decizi să închiriezi un server dedicat, atunci hardware-ul îți aparține (pe durata contractului de închiriere, desigur) numai ție. Acest lucru îți oferă, în calitate de client, un grad de independență.

Dacă ai partaja serverul cu un alt client, atunci o creștere neplanificată a sarcinii din partea acestuia ar însemna un furt nominal al părții tale de putere de calcul. Acesta este principalul avantaj al serviciului „server dedicat” – utilizatorul este independent de ceilalți clienți ai furnizorului de găzduire ales. 

spot_imgspot_img