Ce înseamnă play off și play out?

play-off-play-out

Termenii de play off și play out au căpătat o importanță deosebită în ultimii ani în lumea sportului, dar multe persoane nu știu exact ce înseamnă cele două expresii. Dacă traducem mot-a-mot, play off înseamnă joc oprit. În schimb, în lumea sporturilor, “play off” se referă la departajarea competiției între ehipele care se află în top și celelalte.

Ce inseamna play off? Play off este mai exact reprezentat de sfârșirea campionatului normal și începerea etapelor finale pe baza unui sistem diferit care va stabili în cele din urmă echipa câștigătoare. Nu toate campionatele apelează la sistemul de play off, iar acest sistem diferă de la un sport la altul.

De exemplu, în fotbal play off face referire la echipele care termină campionatul regulat în primele 6-8 poziții ale unui campionat care are în structură 16-18 echipe. În faza de play off se va dezbate câștigătorul dintre cele 6-8 echipe clasate în top.

Baschet – NBA

Dacă vorbim de baschet, termenul de play off este țintit mai mult către NBA. În campionatele de baschet normale, în play off ajung primele 8 echipe clasate în top în sezonul regulat. La NBA, play off-ul este diferit deoarece aici vorbim de un sezon regulat care este împărțit în 2 conferințe, una de este și una de vest. Aici fiecare conferință are câte un play off, iar finalul se dispută între echipa câștigătoare a fiecărei conferințe.

Play off în volei

Există etapa de play off și în volei, incluzând voleiul feminin și cel masculin. Ca și la celelalte sporturi de mai sus, play off se referă la primele 4, 6 sau 8 echipe din sezonul regulat al unui campionat, diferența fiind făcută de regulile țării respective.

De cealaltă parte avem termenul de play out. Aici vorbim de echipele care nu s-au calificat în faza superioară numită play off, deci de echipele cu rezultate mai slabe în etapa regulată a campionatului. Miza disputării acestei etape de play out este, de fapt, evitarea retrogradării. Play out-ul este mai specific fotbalului, deoarece în celelalte sporturi cum ar fi baschet, volei sau handball, pentru echipele care nu se clasează în play off sezonul se încheie.

Dacă ne referim la regele sporturilor, fotbalul, în play out se găsesc de obicei între 6 și 8 echipe. Clasamentul în play out se stabilește de la 1 la x în funcție de numărul de puncte acumulate. Primele echipe din play out sunt salvate de la retrogradare, iar ultimele se vor duce în eșanlonul imediat inferior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *