Ce s-a ales de naveta spațială Buran, după unicul zbor din 1988? FOTO – International

Naveta spațială Buran a executat, fără echipaj uman, o misiune pe 15 noiembrie 1988, iar după ce a parcurs două orbite în jurul Pământului naveta s-a întors pe cosmodromul de la Baikonur, din Kazahstan. De ani de zile a rămas abandonată într-un hangar dărăpănat, vizitat doar de exploratori urbani îndrăzneți dornici să fotografieze o bucată spectaculoasă, dacă nu iubită, de istorie spațială, relatează CNN.

Dar după după apariția recentă a unor graffitiuri pe partea laterală a navetei spațiale sovietice, ceea ce a provocat revoltă online, aceasta s-ar putea confrunta în curând cu o altă soartă.

Cel puțin o navă spațială Buran este în prezent depozitată la Cosmodromul Baikonur.

O singură misiune Buran a fost finalizată vreodată, în 1988, cu un an înainte ca zidul Berlinului să cadă. Pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a destrămat în cele din urmă, programul spațial a fost suspendat și în cele din urmă anulat.

În timp ce un model de testare la scară largă este găzduit în prezent într-un muzeu din Baikonur, iar naveta care a realizat zborul propriu-zis a fost distrusă de o prăbușire a acoperișului în 2002, cel puțin încă una stă în hangarul dezafectat. Aceasta din urmă a fost vandalizată cu graffiti.

Agenția de știri de stat TASS a citat săptămâna aceasta agenția spațială a țării Roscosmos spunând că „un grup de persoane neidentificate s-au infiltrat în cosmodromul Baikonur” înainte de a decora latura navetei Buran.

Imagini cu aparentele graffiti-uri au fost apoi postate pe Instagram și apoi distribuite la scară largă – inclusiv de mulți oameni supărați de incident, însă, scrie CNN, postările originale nu mai apar online.

Potrivit lui TASS, graffiti-ul conținea inscripțiile „Yura, am ajuns” – o aparentă referință la cosmonautul sovietic Iuri Gagarin (primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului) – și „Înainte de a urca la stele, o persoană trebuie să învețe să trăiască pe Pământ”.

În timp ce mulți au spus că un act de profanare asupra unei bucăți din istoria spațială sovietică, incidentul poate ajuta la eforturile de conservare a navei spațiale.

Roscosmos a declarat că posibila relocare a navetelor va fi ridicată la următoarea întâlnire a oficialilor guvernului rus și kazah.

„Corporația de stat Roscosmos consideră că este necesar să se ia rapid o decizie cu privire la transferul obiectelor unice la unul dintre muzeele cosmonauticii”, arată un comunicat. „Roscosmos este gata să discute termenii unei astfel de decizii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *