Ce sa eviti in momentul in care iti cumperi un nou laptop?

Mai jos sunt, fara o ordine anume, sunt cateva dintre caracteristicile pe care trebuie neaparat sa le eviti pentru a va face calatoria in lumea computerelor cat mai placuta. Retine ca accentul nostru se va concentra pe Windows, mai degraba decat sistemul de operare Chrome

1. 4 GB RAM

Suntem in 2022 si in timp ce smartphone-urile Android sunt mainstream si au adoptat 8 GB ca memorie de baza de sistem, cei mai mari trei producatori de laptopuri – HP, Dell si Lenovo – sunt toti vinovati ca au inca 4 GB de RAM cu zeci de laptop-uri.

Si nu sunt neaparat cele mai ieftine. Dell castiga cu usurinta aceasta runda cu Latitude 5511, un laptop de afaceri  cu 4 GB de RAM si un pret urias. Faptul ca este alimentat de unul dintre cele mai puternice procesoare mobile Intel, un Core i7-10850H cu 6 nuclee, nu face decat sa ia ochii de la ramii putini. O fractiune din cei 4 GB vor fi dedicati placii video, de obicei intre jumatate de gigaoctet si 1 GB, lasand sistemul  cu si mai putina memorie. Prin urmare, mai bine cumperi un laptop second hand cu un numar mai mare de RAM decat un astfel de produs.

2. RAM lipit

Cu RAM mobil poti schimba si actualiza memoria  destul de usor. Din pacate, acesta nu este cazul multor laptopuri de nivel de intrare care sunt blocate prin lipirea memoriei RAM, ceea ce face imposibila orice actualizare. Unele modele au un modul RAM lipit si un slot liber, ceea ce este un scenariu mai bun, dar o actualizare te poate lasa cu o configuratie ciudata.

3. Memorie cu un singur canal

Opteaza intotdeauna pentru configuratia cu doua canale acolo unde este posibil. In practica, inseamna sa alegi un sistem cu doua module de memorie mai mici, mai degraba decat unul singur mare (de exemplu, 2 x 8 GB in loc de 1 x 16 GB). Canalul dublu dubleaza latimea de banda de memorie disponibila, iar in sistemele compatibile, acest lucru se poate traduce in castiguri reale de performanta, practic fara cheltuieli suplimentare, oricat de mici sunt aceste castiguri. Lenovo, de exemplu, ofera aceasta optiune.

4. Display HD

O alta tehnologie antica care inca persista intr-un fel in al treilea deceniu al acestui mileniu este tehnologia HD. La 1366 x 768 pixeli, densitatea pixelilor (100ppi pe un ecran de 15,6 inchi) pe orice ecran de laptop cu aceasta rezolutie va fi abisala. Vei vedea margini zimtate pe pictograme si fonturi mai putin vizibile si o interfata de utilizator care se va vedea deformat.

5. Laptop-uri cu hard disk

Cand vine vorba de stocare, avand hard disk instalat ca unitate de sistem pe laptopuri nu mai are sens. SSD-urile sunt suficient de accesibile si omniprezente pentru a se potrivi in orice marja de pret, iar castigurile de performanta sunt foarte tangibile. Ele sunt, de asemenea, mai rezistente, mai eficiente din punct de vedere energetic si, daca se pot monta variante M.2, sunt mult mai mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *