Ce spune Moscova despre presupușii mercenari ruși arestați la Minsk: Rusia nu încearcă să „destabilizeze” Belarus, „aliatul” său – International

​Kremlinul a dezminţit joi că ar încerca să destabilizeze Belarus, după arestarea în această ţară a 33 de ruşi suspectaţi că ar fi combatanţi care pregătesc „acte de terorism” înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august, scrie AFP.

„Există insinuări potrivit cărora unele organizaţii trimit oameni pentru a destabiliza situaţia în Belarus (…), este evident că nu poate fi cazul de așa ceva, Rusia şi Belarus sunt aliaţi, partenerii cei mai apropiaţi”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit lui, Minsk nu a transmis nicio informaţie referitoare la „activităţi ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora”.

Belarus a anunţat miercuri arestarea în apropiere de Minsk a 32 de „combatanţi” din grupul paramilitar rus „Wagner”, considerat ca fiind apropiat Kremlinului, şi a unei a 33-a persoane în altă parte în ţară.

Peskov a confirmat că toţi sunt ruşi şi că alţi 200 sunt căutaţi de autorităţile belaruse.

Potrivit Minskului, aceşti bărbaţi sunt „suspectaţi de pregătirea unor acte de terorism” cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidenţiale dificile pentru autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

Istoric aliate, Moscova şi Minsk întreţin relaţii tensionate de la sfârşitul anului 2019, şeful statului belarus acuzând Rusia că doreşte să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august în favoarea adversarilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *