Ce sunt titlurile de stat?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Titlurile de stat pot sa aduca unele castiguri, uneori chiar duble fata de un depozit bancar, dar chiar si asa ele nu au rolul de a imbogati un invesitor peste noapte. In schimb, plasamentul in titluri de stat este una dintre cele mai sigure investitii pe care romanii le pot face. 

Pentru inceput insa este recomandat sa se cunoasca foarte clar ce sunt acelea titluri de stat si cum pot fi utilizate.

Definitia titlurilor de stat

Titlurile de stat se mai numesc si obligatiuni de stat si au fost emise in Romania, fiind instrumente financiare care atesta o datorie publica a unitatii emitente. De cele mai multe ori, unitatea emitenta este chiar Ministerul Finantelor. Practic, in momentul in care o persoana cumpara titluri de stat, de fapt, aceasta va imprumuta cu bani statul.

In momentul in care Ministerul Finantelor vrea sa vanda titlurile de stat, va emite sau va lansa emisiuni de titluri de stat, iar oferta se va desfasura intr-o perioada de timp limitata, de obicei pe cateva saptamani. Achizitia lor in momentul in care este activa oferta se mai numeste si subscriere.

De unde se pot cumpara titlurile de stat?

Locul in care pot avea loc subscrieri depinde de oferta. In momentul in care se ofera titluri de stat populatiei, Finantele vor alege de obicei vanzarea lor prin intermediul Postei Romane si al Trezoreriei sau prin intermediul retelei de sucursale a bancilor si firmelor de brokeraj, de unde se pot cumpara si alte tipuri de actiuni, inclusiv actiuni Medlife.

Titlurile de stat vor fi emise in mod normal sub forma dematerializata – dreptul de proprietate se va evidentia intr-un cont de titluri care este deschis in evidentele intermediarului autorizat si se identifica printr-un cod unic. Codul se numeste ISN si este abrevierea de la International Securities Identification Number.

In momentul in care banii sunt plasati in instrumente financiare este recomandat sa se cunoasca deja toate caracteristicile lor. Totusi, inainte de a citi foarte multe detalii si documente uriase care insotesc de obicei ofertele de titluri de stat este ideal ca atentia sa fie concentrata pe trei elemente importante. Conteaza scadenta pe care o au titlurile de stat, moneda in care acestea sunt emise si dobanda pe care statul o ofera.

spot_imgspot_img