Cea mai mare parte a chinezilor au fost evacuați din Ucraina, potrivit Beijingului

China și-a evacuat „majoritatea” cetățenilor săi blocați în Ucraina din cauza invaziei ruse, a anunțat luni ambasada sa la Kiev, scrie AFP. Înainte de ofensivă, Beijingul ignorase avertismentele serviciilor de informații americane că un atac rusesc era iminent, lăsându-și cei aproximativ 6.000 de cetățeni amenințați de conflict.

ChinaFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

Din cauza unei deteriorări rapide a situației, misiunea diplomatică renunțase la evacuarea aeriană și optase pentru un transfer rutier într-o țară terță. „În prezent, majoritatea compatrioților chinezi au fost evacuați”, a confirmat Ambasada Chinei în Ucraina printr-un comunicat în care le-a mai cerut celor încă prezenți acolo să părăsească țara „cât mai curând posibil”.

Pe rețelele de socializare din China, internauții au raportat în ultimele zile incidente neverificabile între ucrainenii și chinezii prezenți în țară.

O persoană de naționalitate chineză ar fi fost împușcată narți în timp ce se deplasa la Lviv, principalul oraș din vestul Ucrainei.

Atașată parteneriatului său cu Moscova, China s-a abținut să condamne intervenția rusă în Ucraina, refuzând chiar să vorbească despre o „invazie”.

În prima zi a atacului rusesc, ambasada le-a recomandat cetățenilor săi care au părăsit Ucraina cu mașină să afișeze „în mod vizibil drapelul chinez” pe vehiculul lor.

Beijingul le- a mai cerut cetățenilor săi din Ucraina să fie extrem de precauți și să se abțină de la a participa la discuții care ar putea alimenta resentimentele în rândul ucrainenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *