Cel mai longeviv președinte din lume vrea încă un mandat, deși e la putere de 43 de ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guineea Ecuatorială votează duminică în cadrul unor alegeri generale în care se așteaptă ca președintele Teodoro Obiang Nguema, cel mai longeviv președinte din lume, să își prelungească mandatul de 43 de ani la conducerea micuței națiuni producătoare de petrol din Africa de Vest, transmite Reuters.

Președintele din Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema MbasogoFoto: Steeve JORDAN / AFP / Profimedia

Peste 400.000 de persoane s-au înregistrat pentru a vota în această țară de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.

Alegătorii vor vota, de asemenea, pentru a-i alege pe cei 100 de deputați, 55 dintre cei 70 de senatori ai țării și primari locali. Nu sunt așteptate surprize electorale.

Cel mai longeviv președinte din lume, ales tot timpul cu 90% din voturi

Obiang, în vârstă de 80 de ani, a fost întotdeauna ales cu peste 90% din voturi în cadrul unor scrutine a căror corectitudine a fost pusă la îndoială de observatorii internaționali, având în vedere reclamațiile grupurilor de apărare a drepturilor omului cu privire la lipsa de libertate politică.

El luptă pentru un al șaselea mandat împotriva a doi candidați din opoziție – Buenaventura Monsuy Asumu, care candidează pentru a șasea oară împotriva lui Obiang, și Andrés Esono Ondo, care candidează pentru prima dată.

„Alegerile prezidențiale sunt complet lipsite de suspans”, a declarat Maja Bovcon, analist senior pentru Africa la compania Verisk Maplecroft.

„Închiderea frontierelor, dar și hărțuirea și arestările susținătorilor opoziției au pregătit terenul pentru prelungirea guvernării de 43 de ani a lui Obiang”, a spus ea.

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut, în declarații separate, organizarea unor alegeri libere și corecte și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele privind hărțuirile și intimidarea opoziției și a grupurilor societății civile.

Guvernul a respins aceste informații, calificându-le drept interferențe în procesul său electoral.

O țară care a avut doar doi președinți până acum

Guineea Ecuatorială a avut doar doi președinți de la independența față de Spania, în 1968. Obiang l-a înlăturat pe unchiul său Francisco Macias Nguema printr-o lovitură de stat în 1979.

Încheindu-și campania vineri, Obiang a declarat că a decis să devanseze alegerile prezidențiale cu câteva luni și să le organizeze împreună cu alegerile legislative și municipale, pentru a economisi bani din cauza crizei economice.

Producția de petrol și gaze reprezintă aproximativ trei sferturi din veniturile acestui statul membru OPEC. Însă producția s-a redus în ultimii ani la aproximativ 93.000 de barili pe zi (bpd), de la aproximativ 160.000 bpd în 2015, din cauza epuizării câmpurilor petroliere.

spot_imgspot_img