Cel mai slab an pentru vanzarile de smartphone-uri din ultimul deceniu; Xiaomi, singurul fabricant optimist

În contextul unei crize fără precedent, telefoanele mobile premium, adică cele cu prețul în jurul a 1000 de euro, vor deveni un lux tot mai greu accesibil. Consumatorii vor prelungi și mai mult viața utilă a dispozitivelor.

În acest an, vânzările de smartphone-uri vor scădea la nivelurile de acum un deceniu. În ciuda incertitudinii actuale, analiștii sunt de acord că fabricanții de tehnologie de consum nu vor fi imuni la efectele crizei coronavirus. Această criză a ajutat la creșterea vânzărilor de laptopuri, în contextul în care tot mai multă lume a muncit de acasă, făcând telemuncă, dar, pe de altă parte, a dus la o scădere a vânzărilor de telefoane mobile. Companii precum Apple, Samsung și Huawei se confruntă cu un scenariu complex: anul a început cu probleme pentru lanțul de distribuție și o scădere a cererii în China, din cauza epidemiei de coronavirus izbucnite în țara asiatică, principala fabricantă de telefoane mobile și componente din lume.

Pentru comenzi smartphone Xiaomi Mi 9t Pro eMAG.ro

Pe măsură ce s-a extins pandemia și s-au impus normele de izolare, vânzările au scăzut într-o mulțime de țări. Și odată recuperată o oarecare normalitate, va urma în anumite țări o criză economică ce, cu siguranță, va avea un impact asupra vânzărilor de tehnologie.

CCS Insight, una dintre companiile de consultanță care și-au făcut curaj să facă un pronostic, susține că vânzările de telefoane mobile vor scădea cu până la 13%, până la 1,57 miliarde de unități, un volum de piață similar anului 2011.

Deja în primul trimestru al anului, conform IDC, piața de telefoane mobile a scăzut cu 12%, cea mai mare scădere trimestrială din istorie. În China, cea mai afectată țară din primele luni ale anului, vânzările au scăzut cu 20%.

Xiaomi Mi 9t Pro – oferte

Aceeași companie de consultanță susține că, în cel mai rău caz, cifra de facturare a industriei în Europa ar putea să scadă cu până la 50%. Scenariul cel mai probabil, însă, vorbește de doar 27% scădere, un procent mult mai mare decât cel al scăderii din criza financiară din 2008. „Cel mai mare impact în Europa se va simți în Italia și Spania, țările cel mai afectate de criză, dar în cel mai probabil scenariu așteptăm scăderi în toate țările europene”, arată IDC.

Chiar dacă pe finalul anului vom avea o ipotetică recuperare a pieței, e posibil ca aceasta să nu fie suficient pentru a suplini scăderile din prima parte a anului. Specialiștii se așteaptă ca vânzările să-și revină mai degrabă la începutul anului 2021.

În prezentările sale către investitori, Xiaomi se arăta mai optimistă în urmă cu câteva săptămâni. Compania, al patrulea cel mai mare fabricant de telefoane mobile din lume, recunoaște că va avea scăderi ale vânzărilor pe două piețe mari, Europa și India, dar are încredere într-o revenire a vânzărilor după trecerea pandemiei de coronavirus. Optimismul Xiaomi se bazează pe exemplul Chinei, unde se pare că s-a recuperat deja între 80% și 90% din vânzările pierdute în perioada de „hibernare” a economiei.

Spre deosebire de Xiaomi, analiștii nu sunt la fel de optimiști. „În a doua jumătate a anului, când viața va reveni la normalitate, apetitul pentru telefoane mobile va fi în continuare moderat, pentru că, în contextul macroeconomic, mulți consumatori și afaceri își vor amâna achizițiile și actualizările telefoanelor mobile”, explică CCS, într-un studiu remis presei.

Xiaomi Mi 9t Pro – YOUTUBE:

Aceiași specialiști susțin că, chiar dacă situația se va îmbunătăți, în urma tradiționalului trimestru de Crăciun prolific, vânzările vor continua să fie cu 3% mai mici decât în 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *