”Celulele CAR-T pot vindeca pacienții cu leucemie”. Cazul a doi pacienți la care cancerul a intrat în remisie- Studiu – Sanatate

Receptorul antigen himeric sau terapia cu celule CAR-T poate fi un „regim curativ” pentru leucemia limfocitară cronică, potrivit cercetătorilor, care și-au anunțat descoperirile într-o conferință de presă săptămâna aceasta. Leucemia limfocitară cronică reprezintă aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie.
Pe baza rezultatelor studiului, „putem concluziona acum că celulele CAR-T pot vindeca de fapt pacienții cu leucemie”, a spus June.
Există multiple provocări cu privire la accesul pacienților la aceste terapii – de la procesul complex de fabricație, până la rambursarea acestor tratamente inovatoare.
Comparând utilizarea asistenței medicale în cele 6 luni dinainte de administrare și de după administrarea CAR-T, specialiștii au constatat că, în medie, costul general al asistenței medicale necesare a scăzut cu 40% după administrarea terapiei celulare, excluzând costul tratamentului în sine.
România, aprobare târzie pentru terapia CAR-T
În anul 2021 au fost aprobate, în cadrul a trei Hotărâri de Guvern, 16 DCI noi sau cu extindere de indicație, pe ariile oncologice.
“Dintre acestea, una dintre ele putem să o considerăm piesa de rezistență, anume terapia CAR-T pentru ambele indicații aprobate centralizat. Cu toții știm și suntem conștienți de faptul că afecțiunile oncologice sunt foarte agresive și necesită instituirea rapidă a tratamentului, unele forme tumorale fiind fatale în câteva săptămâni dacă nu sunt tratate. ANMDMR și, în special, Direcția evaluare tehnologii medicale, depune toate eforturile pentru a asigura pacienților români accesul la aceste terapii inovative, terapii pe care pacienții din alte țări le primesc, terapii eficiente și sigure, cu alternative reduse, sau fără alternative terapeutice”, a explicat dr. farm. pr. Felicia Ciulu-Costinescu, director general Direcția generală de Inspecție Farmaceutică și coordonator Departament Evaluare Tehnologii Medicale, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).