Centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, sâmbătă, că ZNPP – centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, inginerii reparând una dintre cele patru linii externe principale de electricitate care erau avariate din cauza războiului, potrivit News.ro.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Linia de înaltă tensiune de 750 kv alimentează acum cea mai mare centrală nucleară a Europei cu curentul necesar pentru menţinerea la rece a reactoarelor şi pentru alte funcţii de siguranţă, noteaază Ukrinform.

Luni, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, confirma ”oprirea la rece” a reactorului numărul şase, ultimul reactor de la centrala nucleară Zaporojie care încă era funcţional. Grossi a mai explicat atunci că unitatea 6 a intrat în ”modul insular”, oferind un nivel scăzut de putere de intrare centralei, dar că acest lucru nu a fost sustenabil.

Cele două preocupări principale ale şefului AIEA erau la începutul săptămânii faptul că bombardamentele continuă şi lipsa de energie externă în centrală, care este esenţială pentru continuarea operaţiunilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *