Cenzură în Ungaria Presa de stat are nevoie de aprobare ca să relateze despre politicile UE, migrație, terorism, biserică și drepturile omului – Esential

Jurnaliștii care lucrează în instituțiile de presă de stat din Ungaria se confruntă cu cenzură impusă de guvernul lui Viktor Orban. Aceștia nu au voie să scrie despre despre politicile UE, migrație, terorism în Europa, biserică și Greta Thunberg, dacă nu au aprobare, relatează Politico.eu, care a intrat în posesia unor email-uri interne.

Concret, jurnaliștii au o listă de subiecte ”sensibile” despre care nu au voie să relateze, fără aprobare prealabilă. Este vorba despre o listă de subiecte politice care includ: politicile UE, migrație, terorism în Europa, biserică și tot ceea ce ține de acțiunile ecologiste ale activistei Greta Thunberg. Lista mai include relatări despre organizațiile care militează pentru drepturile omului, potrivit corespondenței interne.

După ce politico a făcut aceste dezvăluiri, Fondul pentru sprijinul și managementul Mass Media, care are o influență semnificativă asupra conținutului presei ungare a recaționat susținând că este vorba despre ”un proces editorial normal”.

Ce subiecte sutn tratate, forma în care sunt abordate, cât spațiu li se acordă și în ce zonă a presei de stat este o chestiune care ține de decizie editorială, la fel ca în orice altă redacție din lume, a mai transmis instituția respectivă.
În replică la aceste dezvăluiri, Greta Thunberg a spus că libertatea presei nu este negociabilă și așa ceva nu ar trebui să existe într-o democrație, dar, dacă tot există, ”mă simt onorată să figurez pe listă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *