Cercetătorii Laserului de la Măgurele lucrează la un sistem pilot prin care să fie detectată timpuriu îmbolnăvirea cu coronavirus – Educatie

Cercetătorii de la Laserul de la Măgurele caută soluții pentru diagnosticarea cât mai timpurie a îmbolnăvirii cu COVID-19. Ei lucrează la sistem pilot de radiografie de fază a efectelor COVID asupa plămânului, dar și de diagnosticare ”posibil mai timpurie decât cu metodele clasice de investigare cum sunt tomografia computerizată și/sau radiografia cu raze X”.

”Sunt șanse mari ca radiografia de fază să vadă mult mai devreme efectele corovirusului asupra plămânului decât radiografia obișnuită. Detectarea devreme a efectelor este un aspect, un alt aspect la care trebuie să ne gândim pe termen lung este că vor fi oameni care vor rămâne cu daune la plămâni și vor trebui făcute tratamente pentru oamenii care au plămânii deteriorați de COVID-19. Acestor oameni va trebui să li se evalueze starea plâmânilor într-un mod frecvent ca să știi cum evoluează țesutul pulmonar și cum îl aplici”, a spus Dan Stutman cercetător și profesor la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, la România Cultural.

Dan Stutman este coordonatorul proiectului pilot de construire a acestui sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *