China a început exercițiile militare fără precedent în jurul Taiwanului / Taipei anunță că va reacționa la „situația inamicului”

Date:

China a început o serie de exerciții militare cu muniție reală fără precedent care ar bloca efectiv insula Taiwan, la puțin timp după plecarea președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a cărei vizită controversată din această săptămână a stârnit temeri privind o criză în strâmtoarea Taiwan, transmit Reuters și The Guardian. Ministerul taiwanez al apărării a declarat joi că va reacționa în mod corespunzător la „situația inamicului”.

Elicoptere ale armatei chineze, în apropiere de TaiwanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Armata Populară de Eliberare a Chinei a început exerciții militare, inclusiv trageri cu muniție de luptă în apele și în spațiul aerian din jurul insulei Taiwan, la o zi după o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula autoguvernată pe care Beijingul o consideră teritoriu chinezesc, a anunțat joi televiziunea de stat chineză, transmite Reuters.

Exercițiile urmează să se încheie duminică la ora 12:00 p.m. (0400 GMT), potrivit televiziunii de stat.

Oficialii taiwanezi au declarat că exercițiile încalcă regulile ONU, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă la libera navigație aeriană și maritimă.

China efectuează exerciții pe cele mai aglomerate căi navigabile și rute aeriene internaționale, iar acesta este un “comportament iresponsabil și ilegitim”, a declarat Partidul Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan.

Armata din Taiwan va reacționa la „situația inamicului”

Ministerul taiwanez al apărării a declarat joi că armata sa va continua să își consolideze nivelul de alertă și va reacționa în mod corespunzător la “situația inamicului”.

Armata taiwaneză monitorizează îndeaproape “situația inamicului” în strâmtoarea Taiwan și în apropierea insulelor periferice ale Taiwanului și toate trupele sale efectuează antrenamente zilnice ca de obicei, a mai precizat ministerul apărării din Taiwan.

De asemenea, ministerul apărării din Taiwan a anunțat că site-ul său a fost ținta unor atacuri cibernetice și a fost temporar offline.

Miercuri seară, la doar câteva ore după ce Pelosi a plecat în Coreea de Sud, avioane neidentificate, probabil drone, au survolat zona insulelor periferice Kinmen din Taiwan, în apropiere de coasta continentală, a

declarat ministerul apărării din Taiwan.

Vizita lui Pelosi în Taiwan a iritat China

Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial american care a ajuns în Taiwan în ultimii 25 de ani, a lăudat miercuri democrația din această țară și a promis solidaritate în timpul scurtei sale escale, adăugând că furia Chinei nu poate împiedica liderii mondiali să călătorească acolo.

China l-a convocat pe ambasadorul SUA la Beijing în semn de protest față de vizita sa și a oprit mai multe importuri agricole din Taiwan.

“Delegația noastră a venit în Taiwan pentru a spune clar și fără echivoc că nu vom abandona Taiwanul”, i-a spus Pelosi președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, pe care Beijingul o suspectează că face presiuni pentru o independență oficială.

“Acum, mai mult ca oricând, solidaritatea Americii cu Taiwanul este crucială, iar acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici”, a mai spus Pelosi.

Statele Unite și miniștrii de externe ai Grupului celor șapte națiuni au avertizat China să nu folosească vizita lui Pelosi ca pretext pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related