China afirmă că SUA „nu sunt calificate să dea lecţii” despre furnizarea de arme către Rusia / Diplomat de top al Chinei, la Moscova / Reacția Ucrainei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin.

Presedintele Chinei, Xi JinpingFoto: Xinhua / Profimedia Images

  • „Partea americană, nu cea chineză, este cea care furnizează un flux constant de arme pe câmpul de luptă.
  • Partea americană nu este calificată să dea lecţii Chinei şi nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau chiar să exercite presiuni asupra relaţiilor sino-ruse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, citat de CNN.
  • „Cine face apel la dialog şi pace şi cine împarte cuţite şi încurajează confruntarea?”, a întrebat el retoric, scrie News.ro.

„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relaţiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”

El a susținut că China continuă „să îndemne la pace şi să promoveze discuţiile” pentru a rezolva conflictul din Ucraina şi îşi menţine ferm poziţia de „a juca un rol constructiv în promovarea dezescaladării şi calmării situaţiei”.

  • „Parteneriatul de colaborare cuprinzător” al Chinei cu Rusia se bazează pe „nealiniere, non-confruntare şi neatacarea unor terţe părţi”, a spus oficialul de la Beijing, adăugând că este „o chestiune care ţine de suveranitatea a două ţări independente”.
  • „Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul în relaţiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a adăugat oficialul chinez.

Statele Unite, îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat „îngrijorat” că Beijingul are în vedere intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă. Blinken a ridicat această problemă atunci când s-a întâlnit sâmbătă cu diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi.

SUA au început să observe în ultima vreme tendinţe „îngrijorătoare” în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata rusă şi există semne că Beijingul vrea să „se strecoare până la linia” de a furniza ajutor militar letal Rusiei fără a fi prins, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Sursele nu au vrut să descrie în detaliu ce informaţii au SUA, care ar sugera o schimbare recentă a poziţiei Chinei, dar au spus că Washingtonul este suficient de îngrijorat încât să împărtăşească informaţiile cu aliaţii şi partenerii.

Kremlinul confirmă că un oficial de top al Chinei estd așteptat la Moscova

Aceste declaraţii vin în condiţiile în care Wang Yi, consilierul pe politică externă al preşedintelui chinez Xi Jinping, considerat diplomatul cu rangul cel mai mare din China, era aşteptat la Moscova, după ce în weekend a fost la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Wang Yi este şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez şi membru al conducerii din China.

Luni, Kremlinul nu a exclus o întâlnire a lui Wang Yi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

  • „Nu excludem o întâlnire între domnul Wang Yi şi preşedinte.l va fi într-adevăr la Moscova. Vă vom informa cu privire la dată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că „relaţiile dintre Rusia şi China sunt de natură multidimensională, aliată”.
  • „Ordinea de zi este clară şi foarte amplă, aşa că sunt multe de discutat”, a punctat Peskov.

Cu o zi înainte, cotidianul Kommersant a relatat că Wang Yi soseşte la Moscova în ultima etapă a turneului său european, care se încheie la 22 februarie. Potrivit ziarului, scopul principal al vizitei este de a „spori rolul Beijingului în soluţionarea problemei ucrainene”.

Zelenski: Dacă China se aliază cu Rusia, va fi război mondial

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat China să nu susţină Rusia în războiul declanșat asupra ţării sale, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial.

  • „Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a indicat Zelenski în interviul acordat cotidianului german Die Welt, citează Agerpres.
  • „De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a adăugat preşedintele ucrainean.
  • „Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a susţinut Zelenski.
spot_imgspot_img