Raportul nu prezintă dovezi că China încalcă promisiunea de a respecta acordul, dar menționează o serie de activități care ”produc îngrijorare” că Beijingul ar putea să nu respecte interdicția de testare a armelor nucleare.
Îngrijorările au pornit de la o activitate crescută în zona de testare Lop Nur, unde au loc inclusiv excavări, și presupusa folosire de către Beijing a unor camere speciale pentru a controla exploziile.
Un alt factor care hrănește suspiciunile Statelor Unite este întreruperea în ultimii ani a transmisiilor de date de la stațiile de monitorizare de pe teritoriul chinez desemnate să detecteze emisii radioactive și vibrații seismice.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns cererilor de a comenta.
Acordul din centrul disputei este Tratatul pentru interzicerea totală a experienţelor nucleare, încheiat în 1996.
Acordul permite o varietate de activită pentru a asigura siguranța și fiabilitatea armelor nucleare, inclusiv experimente care implică material radioactiv cu anumite condiții.
Tratatul nu este învigoare pentru că nu a fost ratificat de destule țări, deși SUA și China spuns că respectă termenii. Deși ambele state au semnat acordul, niciuna dintre ele nu l-a ratificat.