China transmite și Israelului că este „profund preocupată” de escaladarea conflictului

0

China s-a declarat „profund preocupată” în legătură cu escaladarea conflictului între Israel şi Hamas, făcând apel la o încetare a focului cu ocazia unei convorbiri telefonice între unul din diplomaţii săi şi un responsabil israelian joi, a anunţat Ministerul chinez de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing (China)Foto: Ju Huanzong / Xinhua News / Profimedia

„China este profund preocupată de escaladarea tensiunilor şi a violenţelor între Israel şi Palestina (şi) este întristată de pierderile civile provocate de conflict”, i-a transmis emisarul special chinez pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, lui Rafael Harpaz, un responsabil din Ministerul israelian de Externe, potrivit unui comunicat difuzat de Beijing joi, relatează agențiile AFP și Agerpres.

China „condamnă prejudiciile cauzate civililor nevinovaţi şi face apel la încetarea focului şi a violenţelor cât mai repede posibil, precum şi la reluarea negocierilor de pace pe baza unei soluţii cu două state pentru a întări încrederea popoarelor de ambele părţi în realizarea păcii”, susţine Zhai, conform documentului.

„China speră sincer că Israelul şi Palestina vor putea coexista paşnic şi este dispusă să lucreze împreună cu comunitatea internaţională pentru a promova negocierile de pace şi crearea condiţiilor necesare realizării păcii”, a mai spus emisarul chinez.

Beijingul a anunţat joi că trei dintre cetăţenii săi au fost ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas, în timp ce alţi doi sunt „de negăsit”, iar „un număr de persoane au fost rănite”.

În cursul unei alte convorbiri telefonice, de această dată cu un responsabil palestinian, Zhai a subliniat că China este „profund preocupată de grava deteriorare a situaţiei de securitate şi umanitare în Palestina”, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

„Principalele priorităţi sunt o încetare imediată a focului şi protecţia civililor”, a insistat diplomatul chinez.

_____

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *