Cinci lucruri intersante despre sticla pe care probabil nu le stiai

Aproape oriunde ne-am afla, cu siguranta in apropierea noastra se va gasi macar un obiect din sticla, acest material pe care il consideram banal si care  isi gaseste utilizari intr-o mare diversitate de domenii. De fapt, sticla este un material fascinant, care are o istorie de mii de ani de cand primii semeni ai nostri i-au descoperit valoarea  si au creat-o prin procedee care au cunoscut de-a lungul veacurilor, modificari, imbunatatiri si perfectionari spectaculoase si de aici, odata cu acestea, noi si noi utilizari.

Iata cateva curiozitati despre sticla, pe care probabil multi nu le cunosc, dar acum le vor putea descoperi cu incantare.

Sticla, printre cele mai rezistente materiale la descompunere

Omenirea produce permanent o multitudine de deseuri  diverse in cantitati uriase. Unele dintre acestea se descompun in timp, mai rapid sau mai lent, dar sticla este printre cele mai rezistente, pastrandu-si intacte proprietatile secole la rand, calculele specialistilor aratand chiar pana la o mie de ani .

Reciclarea sticlei, la loc comanda la infinit!

Nu doar ca rezista cu brio in ceea ce priveste descompunerea in timp indelungat, orice obiect din sticla poate fi reciclat o data si inca o data si ori de cate ori va fi cazul, fara limita. Si fiecare proces de reciclare, care va presupune zdrobirea deseurilor de sticla si topirea acestora si turnarea lor, nu va insemna niciodata vreo pierdere  a calitatilor acestui material fantastic, noul produs realizat pastransu-si claritatea, densitatea, puritatea, rezistenta etc.

Majoritatea obiectelor din sticla utilizate de noi provin din reciclare

Privim un anumit obiect de sticla din casa, fie ca este unul decorativ sau unul de uz casnic si ne minunam de claritatea si limpezimea lui. Chiar si asa, este foarte posibil ca acest obiect din sticla sa fi trecut deja prin una sau mai multe reciclari pana sa se transforme in produsul nou care abia ni l-am achizitionat.

Realizarea sticlei, prin mai multe procedee

In cuptoare speciale, care ating temperaturi extrem de inalte, se realizeaza acest material surprinzator, fie prin suflare, prin turnare, presare sau laminare.

Ce intra in compozitia sticlei?

Este vorba despre un amestec de nisip din cuart, calcar, soda calcinata, var, in proportii care variaza in functie de tipul de sticla si utilizarile pentru care este realizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *