Cine dă amenzile? Primăria Sectorului 6 continuă războiul cu ASPA, după moartea femeii atacată de câini

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Autoritățile continuă să își paseze responsabilitatea, după tregedia de la Lacul Morii, unde o femeie a murit după ce a fost atacată de câini. Primăria Sectorului 6 spune că ASPA solicită poliţiştilor locali să verifice şi să sancţioneze proprietarii care deţin câini neindentificaţi prin microcip şi nesterilizaţi, deși fix ASPA are competențe.

Câini maidaneziFoto: DreamsTime

  • „În adresele ei către Poliţia Locală Sector 6, ASPA cere poliţiştilor locali «să dispună verificări pentru a identifica şi sancţiona, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care deţin câini neindentificaţi prin microcip şi nesterilizaţi, conform OUG 155/2001». ASPA mai precizează că «nu are competenţele necesare de a verifica şi sancţiona proprietarii de animale cu privire la respectarea legii». GREŞIT!”, potrivit comunicatului Primăriei Sector 6, citat de News.ro.
  • „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă»”, precizează Primăria Sectorului 6, citând Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001), în comunicatul de presă.

Astfel, conform sursei citate, la nivelul Bucureştiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA, care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, ambele subordonate ale PMB. Această instituţie, prin Serviciul Poliţia Animalelor, are competenţa legală de a demara controale pentru sterilizare şi microcipare câini şi de a sancţiona contravenţional în acest caz.

Când ar avea atribuții Poliția Locală de Sectori în situațiile cu privire la câini, potrivit Primăriei Sector 6:

„- Pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Doar atunci când se cunoaşte proprietarul.

Poliţia Locală de sector nu deţine scanner pentru citirea microcipului, în cazul în care acesta există, şi nu are acces la baza de date a câinilor înregistraţi, pentru că excede competenţelor;

– Pentru nemenţinerea câinilor de companie în lesă, pe domeniul public;

– Pentru neprezentarea carnetului de sănătate, când proprietarul se află la plimbare cu căţelul pe domeniul public;

– Pentru lipsa materialelor de curăţare. Pungi în care proprietarul să strângă fecalele câinelui de pe domeniul public”, mai indică sursa menţionată.

Primăria Sectorului 6 adaugă că toate aceste lucruri au fost explicate celor de la ASPA în şedinţa comună cu conducerea Poliţiei Locale Sector 6, din 19.10.2022.

„Pentru faptul că Poliţia Locală de sector nu poate amenda pentru nesterilizare şi microcipare, s-a stabilit un mod de lucru acceptat de către ASPA.

spot_imgspot_img