spot_img

Cine sunt favoriții Premiului Nobel pentru Pace în 2022

Date:

​Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea condamna războiul din Ucraina prin recunoaşterea meritelor unor oponenţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, ale voluntarilor care au ajutat civili sau ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care este considerat unul dintre favoriţi, relatează vineri agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Premiul NobelFoto: Pixabay

Analiștii consideră că o altă posibilitate este ca Nobelul pentru Pace de anul acesta să fie acordat pentru a evidenţia schimbările climatice şi ar putea recompensa o militantă pentru mediu ca Greta Thunberg, ori ar putea fi o surpriză totală, aşa cum a mai făcut înainte Comitetul Norvegian pentru Nobel.

Ziarul Kiev Independent şi Zelenski sunt în prezent cotaţi ca favoriţi pentru a deveni laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace pe 7 octombrie, potrivit caselor de pariuri.

Henrik Urdal, director al Institutului de Cercetare pentru Pace de la Oslo, a declarat pentru Reuters că organismul de premiere va fi „precaut” în ce priveşte recompensarea conducătorului unui stat implicat într-un război, chiar dacă nu Ucraina a instigat acest război, având în vedere că o parte într-un conflict armat „este întotdeauna implicată în activităţi care sunt problematice”

„Ar putea fi un premiu pentru actori din interiorul Ucrainei – stabilirea faptelor, asistenţă umanitară”, a mai explicat el. „Ar putea fi şi un premiu pentru personalităţile din opoziţie din ţările vecine”, a adăugat acesta, menţionându-i pe Svetlana Tihanovskaia din Belarus şi rusul Aleksei Navalnîi, în prezent în închisoare.

„Amândoi au criticat acţiunile Rusiei din Ucraina şi ambii au fost puternici susţinători ai democraţiei şi nonviolenţei în ţările lor”.

Opozanții lui Putin și Mihail Gorbaciov, printre favoriții la Premiul Nobel pentru Pace

Tihanovskaia şi Navalnîi sunt amândoi nominalizaţi pentru premiul din acest an, potrivit unui sondaj Reuters în rândul parlamentarilor norvegieni care au propus laureaţi.

Printre ceilalți favoriți dați de casele de pariuri se află și fostul președinte american Jimmy Carter și Mihail Gorbaciov, care ar primi premiul postum după ce s-a stins din viață în luna august a acestui an.

Mii de oameni pot propune nume, inclusiv foşti laureaţi, membri de parlamente şi profesori universitari de istorie sau drept. Nominalizările sunt secrete timp de 50 de ani, dar cei care nominalizează pot opta să-şi dezvăluie alegerile.

Anul trecut, jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, care au înfruntat mânia autorităţilor din Filipine şi Rusia pentru a dezvălui corupţia şi abuzurile conducerii, au câştigat amândoi premiul pentru pace, în semn de susţinere a libertăţii de exprimare, aflată în pericol în întreaga lume, aminteşte Reuters.

Greta Thunberg, eterna favorită a ultimilor ani, vehiculată drept câștigătoare și în 2022

Organizaţia Nobel ar putea dori, de asemenea, să pună în lumina reflectoarelor „cealaltă ameninţare existenţială” pentru lume, schimbările climatice, a apreciat Dan Smith, directorul Institutului internaţional de cercetări pentru pace din Stockholm.

„S-ar putea forma o coaliţie care să primească Nobelul pentru pace”, a remarcat Smith.

Thunberg, cercetătorul şi jurnalistul britanic David Attenborough, ministrul de externe din Tuvalu, Simon Kofe, şi gruparea Fridays for Future sunt toţi nominalizaţi la premiul pentru pace din acest an, potrivit sondajului Reuters.

Greta Thunberg a fost vehiculată drept favorită de casele pariuri în fiecare an de o vreme încoace.

Între alţi potenţiali laureaţi se numără organizaţii internaţionale ca agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Fondul ONU pentru copii, UNICEF, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related