Ciolacu, atac la cancelarul Austriei: Dacă-i așa distrus Schengen-ul, nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Premierul Marcel Ciolacu a anunțat din nou luni că dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderararii României la spațiul Schengen, statul român va demara un atac la Curtea Europeană de Justiție, demers în care vrea să aibă ca parteneri Consiliul european, Parlamentul și Comisia Europeană, care susțin aderarea României la Schengen.

mars pentru aderarea Romaniei la SchengenFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul Ciolacu l-a acuzat de ipocrizie luni pe cancelarul Austriei Karl Nehammer pe tema votului împotriva aderării României la spețiul Schengen.

 • „Nu am să fiu niciodată ipocrit. Nu pot să spun că nu am nimic cu România și că spațiul Schengen este depăsit.. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? Este o întrebare legitimă a românilor pentru prim ministrul Nehammer. Nu pot să am această abordare.
 • Dacă-i așa de distrus Schengen-ul nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice.
 • Dacă Austria dorește această abordare cu garduri să și le plătească, să iasa din Schengen și noi o sa ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme.”, a declarat luni Marcel Ciolacu.

Ciolacu, despre atacul la CJUE: Vreau să am ca partener în acest atac Consiliul, Parlamentul UE și Comisia Europeană

Întrebat care vor fi pașii procedurali privind atacul Romîniei la Curtea Europeană de Justiție, Ciolacu a spus că mai întâi trebuie așteptat noul veto al Austriei la cele două Consilii JAI.

 • „În primul rând trebuie să fie un vot de veto din partea Austriei. Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, pentru că a ieșit din termen. Ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă. Nu știu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim..dar acum eu cred că se impune a se veni cu un atac la CJUE. Sunt 2 momente.
 • În octombrie este prima ședință JAI, iar în decembrie e a doua ședință JAI, amândouă sub președinția Spaniei și țin legatura cu prim-ministrul Spaniei, cu Pedro Sanchez, în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Exista toată deschiderea și susținerea din partea prim ministrului Pedro Sanchez ca România să adere la spațiul Schengen.
 • În acest moment cu reprezentanța și cu MAE vedem care sunt pasii cei mai buni. Există și un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul și României și Olandei. Așteptăm și o decizie a Olandei în ceea ce privește Bulgaria sa vedem dacă putem merge la pachet.
 • Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderararii României la spațiul Schengen voi ataca la CJUE. mai mult, eu doresc ca in acest demers și e un atac al statului roman, nu al unei persoane fizice, unde sunt alte proceduri, eu vreau să am ca partener în acest atac la CJUE pe Consiliul UE, Parlamentul UE si CE, care ne susțin și au declarat acest lucru. Deci lucrurile nu sunt chiar așa comode pentru domnul prim-ministru Nehammer.”, a declarat Ciolacu.

Întrebat despre cifrele de migrație ilegală invocate de Austria, Ciolacu a spus că „toate sunt în mare scădere și ridicole”.

Ministrul predoriu califică drept o „idee prematură” decizia ca România să dea în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, califică drept o „idee prematură” decizia ca România să dea în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție din cauza blocării aderării la Schengen. Predoiu susține că soluția ar fi „calea diplomatică” și că România „are atuuri şi şanse reale să facă progrese”, fără a avansa însă un termen.

Întrebat, duminică, la Prima News, dacă România are vreo şansă să intre în Schengen în acest an, Cătălin Predoiu a spus că crede că în acest an „vor fi evoluţii”.

 • „Am avut discuţii cu omologul austriac, care evident că exprimă şi poziţiile cancelarului şi sunt sigur că am primit semnale înapoi că am amenajat un cadru de discuţii reluând în zona cooperare aceste negocieri.
 • Există o evoluţie pozitivă în sensul că deja Austria nu mai pune România ca principala cauză pentru poziţia ei, date fiind cifrele de migraţie mai scăzute. Deci calea diplomatică a dat şi un rezultat aici.
 • Există o problemă pe care Austria o are cu cadrul european privind migraţia şi azilul, acordul Dublin, care se respectă şi nu prea în Europa şi trebuie reînnoit. Şi se lucrează în acest sens. Există un contact permanent cu Comisia Europeană şi la nivel de minister, dar şi la nivel superior ministerului: Ministerul de Externe, preşedintele ţării, prim-ministru”, a susținut Cătălin Predoiu, citat de News.ro.

„O idee prematură”

Predoiu a susținut că trebuie instistat pe calea diplomatică pentru a convinge Austria, vorbind despre „o evoluţie care trebuie construită cu răbdare”.

Despre anunțul premierului că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție, ministrul de Interne a spus că este o decizie prematură și că, de fapt, ar prima calea diplomatică:

 • „Domnul prim-ministru, cu care am discutat după ce a făcut această declaraţie, ar fi enunţat o posibilitate tehnică. Asta nu înseamnă că România se duce mâine şi bate la uşa CJEU.
 • Este o idee care deocamdată este, după părerea mea, prematură, dar ea a fost enunţată ca posibilitate. Deci, calea diplomatică primează, în sensul că şi premierul este pe această linie. Dar, în mod firesc, dânsul a etalat toate atuurile pe care le-am putea…. (…) Nu judec eu ce a făcut şi nu a făcut premierul. E premier, are mai multe date, ştie bine ce face, este decizia dânsului. Dar nu exclude continuarea acestor demersuri diplomatice”.

Anunțul lui Ciolacu nu a impresionat Viena

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen. Marcel Ciolacu a spus că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

Marcel Ciolacu a spus că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

Anunțul premierului Marcel Ciolacu nu a impresionat însă Viena.

 • „Veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează.
 • Respectăm poziţia şi înţelegem interesele partenerilor noştri români.
 • În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a declarat vineri ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), răspunzând unei solicitări a agenției austriece de presă APA, conform Agerpres.

Ea a susținut că Uniunea Europeană ar trebui „să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze”.

Și ministrul austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a transmis din nou, săptămâna trecută, că Viena nu cedează: „La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”.

El a reacționat astfel după ce în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”. (Foto: Dreamstime.com)

spot_imgspot_img