Cod galben de vijelii puternice în România. Ce județe sunt afectate? Prognoza meteo – Capital

Administrația Națională de Meteorologie vine cu vești proaste. După zile călduroase, vremea se schimbă radical. Începând cu marți după amiază și până joi seară, mai multe zone din țară se vor afla sub o avertizare Cod galben de vijelii puternice.

Potrivit meteorologilor, informarea meteo intră în vigoare marți la ora 15.00 și expiră joi la ora 20.00. Astfel, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est.

Totodată, potrivit meterologilor, aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

În ceea ce privește ploile, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp. De asemenea, potrivit ANM, astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

Vreme instabilă în mai multe zone din țară. Prognoza meteo ANM

În același timp, meteorologii anunță că în a doua parte a săptămânii, vremea se va menține general instabilă în mai multe zone din țară.  De menționat este faptul că avertizarea de Cod galben intră în vigoare marți la ora 15.00 și durează până miercuri la ora 11.00.

Va fi valabilă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei. În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

în același timp, avertizarea vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Buzău.

Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *