Cateva informatii despre Codul bunelor maniere

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Societatea nu este usoara astazi, deoarece pe planeta sunt din ce in ce mai multi oameni. Considerarea celorlalti a devenit o realitate parte a prezentului, precum si a viitorului. Pentru cei care nu sunt siguri de reguli, poate parea descurajant. Cu cat avansezi mai mult pe aceasta scara, ele par adesea parte a unui cod secret inteles de doar cativa. Acest lucru este, in multe privinte, adevarat (vezi aici care sunt regulile pe care trebuie sa le urmezi in societate). Pe masura ce liderii societatii se deplaseaza in spirale tot mai ascendente in susul scarii succesului, ei reinventeaza constant regulile ,,secrete” pentru a testa puterea celor care vor sa calareasca alaturi de ei, sa li se alature si, mai ales, sa pastreze elementele nedorite.

In secolul 21, cu exceptia cazului in care aduceti cu voi un set fin de acreditari impecabile, o filozofie bine considerata despre viata, o reputatie de exceptie si un set de bune maniere, veti gasi faptul ca admiterea nu este usoara. Acest lucru este valabil in viata corporativa a directorilor, managerilor si a lucratorilor de birou, toate formand ,,clisee” in cadrul cliseelor. Cei care ajung in varful spiralei nu se bucura cu adevarat de ideea de a se intoarce rapid, astfel incat isi vor proteja pozitia, uneori cu un cost foarte mare. Accesarea acestora odata ce sunteti acolo ,,unde aerul este atat de rar” in realitate, se va dovedi adesea dificil.

Pentru acei oameni care au supravietuit Marii Depresiuni si celui de-al Doilea Razboi Mondial, frica a devenit integrala stilului lor de viata, iar codul lor a fost ,,supravietuirea„. Copiii lor au fost crescuti cand increderea se reconstruia si ,,exprimarea de sine” era incurajata. A devenit o abilitate necesara pentru a atinge succesul in cariera. Etica crestina se mentine de aproape 2000 de ani si cerea multa vreme ascultarea Legilor lui Moise. Principalele criterii ale credintei includeau zece reguli care spuneau ca ar trebui sa ne onoram tatal si mama, sa nu omoram, sa comitem adulter, sa furam sau sa facem marturie mincinoasa impotriva aproapelui.

Cea cu adevarat mare a fost ,,nu veti rade de casa vecinului, sotia vecinului, slujitorii lui, boul, magarul sau, de fapt orice tine de vecin„. Toate acestea erau lucruri foarte serioase. De ce? Un bou si un magar la acea vreme erau printre cele mai pretuite bunuri ale omului. Prima a fost o fiara pentru povara pentru a-l ajuta sa-si castige existenta; al doilea avea picioare puternice si o inima stoica pentru a-l duce departe. Asadar, daca am transpune acest lucru in ceva pe care l-am putea intelege mai bine astazi, am spune ca a fost ca si cum cineva ti-ar fura identitatea si bunurile tale pretioase. Atunci, si abia atunci am putea incepe sa intelegem cat de grav a fost si inca este.

Sistemul de drept care guverneaza societatea occidentala s-a bazat pe primele reguli ale societatii si ramane relevant. In urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand inumanitatea omului fata de om a ajuns la un zenit, dupa aceea, s-a observat o schimbare enorma in valorile de baza, cum ar fi modul in care regulile care reglementeaza politica, munca, religia, familia si comportamentul sexual au fost reinterpretate si reinventate pentru o cu totul alta epoca. Multe legi si orientari crestine pentru comportamentul social din anii 1960 au disparut doar pentru a reaparea ca parte a unui nou cod pentru o societate noua, una care s-a considerat non-religioasa sau, intr-adevar, sceptica.

In anii ’70, ’80 si ’90, generatia ,,baby boomer” a dus la schimbari rapide. Perioada a cunoscut ascensiunea unei asa-numite clase creative, care a cuprins ganditori, oameni de stiinta, arhitecti, ingineri, artisti si artizani. In toata lumea s-au combinat pentru a transforma viata de zi cu zi si economiile oraselor noastre. Au alungat afilierile lor religioase, au propus sa creasca spiritele comunitatii, sa atraga investitii in marfuri, consumism si economii si in doar cincizeci de ani scurti au schimbat lumea.

spot_imgspot_img