Colostomie – sfaturi utile pentru evitarea scurgerilor

Atunci când ați suferit o intervenție chirurgicală si ați suferit o stomaterapie, este foarte util să aflați cum puteți preveni scurgerile. Asigurarea că punga aderă bine la piele este principala preocupare în prevenirea scurgerilor. Iată câteva sfaturi pentru a preveni scurgerile:

Acordați o importanță deosebită sănătății pielii după o operație de stomă. Pielea deteriorată din jurul stomei poate fi dificil de gestionat, deoarece trebuie să montați dispozitivul pe zona iritată.

Urmați aceste câteva obiceiuri de îngrijire a pielii si nu veți avea de suferit din pricina scurgerilor in cazul de stomaterapie.

Luați în considerare utilizarea unui protector de piele de calitate, care are capacitatea dovedită de a păstra sănătatea pielii.

Contactați asistenta care are grijă de stomă sau medicul curant dacă observați semne de iritație a pielii peristomale.

Asigurați-vă că protectorul de piele este reglat corect. Un protector al pielii care se potrivește bine în jurul stomei ajută la protejarea pielii de iritații sau răni. Nu contează dacă stoma este mare sau mica, indiferent dacă iese sau nu, atât timp cât drenajul curge în punga fără să existe scurgeri, atunci totul este sub control.

Aplicați protectorul de piele, asigurându-vă că se potrivește contururilor stomei. Verificați dacă nu există piele goală între protectorul de piele și stomac.

Schimbați punga în mod regulat. Este important să vă schimbați punga în mod regulat, înainte de a putea scurge. O pungă supraîncărcată sau prea grea provoacă o tensiune excesivă asupra protectorului de piele, ceea ce ar putea duce la scurgeri.

Este cel mai bine să vă stabiliți intervale regulate înainte să scurgă.

Durata de viață a dispozitivului se bazează pe preferințele personale si pe particularitățile stomei. Este recomandat să schimbați punga în fiecare zi și suportul unui sistem din 2 piese la fiecare 2 zile.

Asigurați-vă că punga este sigură în timpul oricărei activități fizice. Dacă participați la sport sau alte forme de exercițiu fizic, puteți purta anumite haine sau accesorii care vă pot asigura. Același lucru este valabil și pentru alte activități și relații intime.

Folosiți îmbrăcăminte de sprijin sau o plasă de confort pentru a menține punga în siguranță.

Nu ezitați să încercați diferite haine sport, cum ar fi colanții de alergare sau pantaloni scurți de lycra, pentru a vedea ce funcționează cel mai bine.

Este bine să vă goliți stoma chiar înainte de activitățile fizice sau de un raport intim.

Aveți grijă deosebită atunci când îndepărtați protectorul de piele de pe stoma. Dacă protectorul de piele este îndepărtat prost sau îndepărtat prea repede, riscați să vă râniți pielea. Leziunile asociate pot provoca iritații, durere și scurgeri. Îndepărtați-l încet și ușor. Îndepărtați cu atenție protectorul de piele de pe piele, începând din partea de sus și trăgând în jos, în timp ce țineți pielea în jur.

Găsiți echipamentul care vi se potrivește cel mai bine. Există multe produse și accesorii pentru stoma care sunt concepute pentru a asigura o sănătate bună a pielii și pentru a preveni scurgerile. Fiecare stoma este unică, așa că va trebui să determinați ce este cel mai bine pentru dumneavoastră.

Fiți la curent cu ultimele produse și cercetări, cereți mereu sfatul medicului.

Dacă pielea va este deteriorată în jurul stomei folosiți o pulbere pentru stomă (fără pulbere de talc) pentru a absorbi umezeala și pentru a vă proteja pielea peristomală.

Aceste măsuri vă pot ajuta să preveniți scurgerile. Cu toate acestea, dacă observați o scurgere, este important să localizați sursa. Luați legătura cu medicul sau asistenta daca nu știți exact ce trebuie sa faceți. Nu ignorați nici un fel de scurgere la nivelul stomei și vă veți bucura de confort si de o viață armonioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *