Comisia Europeană critică decizia României de a interzice exporturile de produse agricole – Esential

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole și a spus că evaluează modul în care decizia ar putea afecta comerțul pe piața unică, relatează Bloomberg, citată de Mediafax.

România a interzis vânzările de mărfuri agricole, inclusiv grâu, porumb și zahăr, în afara Uniunii Europene. Guvernul român intenționează să permită în continuare comercializarea produselor alimentare în UE, dar cumpărătorii trebuie să demonstreze că acestea nu sunt destinate exportului.

Comisia Europeană a declarat că nu există motive pentru a limita comerțul pe piața unică sau în afara acesteia. Restricțiile reprezintă o „povară nejustificată” pentru exportatorii agricoli și vor afecta securitatea alimentară, apreciază instituția europeană.

„Comisia nu are nicio informație care să indice că România se confruntă sau se va confrunta în curând cu deficiențe de produse agricole destinate consumului uman”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru Agricultură. „Măsura raportată pare să fie disproporționată”.

Comisia Europeană este în contact cu oficialii români și evaluează impactul interdicției. Menținerea unui lanț de aprovizionare cu alimente este o prioritate pe fondul epidemiei de coronavirus, a mai comunicat executivul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *